Descoperirea tipurilor de sânge la începutul secolului XX a fost considerată pe bună dreptate unul dintre cele mai mari progrese din istoria medicală. Grupa de sânge oferă informații vitale despre starea de sănătate și riscurile unor boli la care suntem supuși și chiar poate indica ce alimentație ni se potrivește.
Cel mai important este că grupa de sânge, o caracteristică moștenită de la părinți, determină compatibilitatea cu alte persoane în situația unei transfuzii de sânge, scrie LiveScience. După cum se știe, grupele de sânge se împart în patru mari categorii: A, B, AB și 0, – împreună reprezentând cele patru grupe de antigeni găsite pe suprafețele celulelor roșii din sânge.
– Grupa de sânge A are antigenul A și anticorpul B
– Grupa de sânge B are antigenul B și anticorpul A
– Grupa de sânge AB are antigeni A și B și nu sunt prezenți anticorpii A sau B în plasmă
– Grupa de sânge 0 nu are antigeni A sau B dar sunt prezenți anticorpi A sau B în plasmă
Cea mai rară grupă de sânge este AB negativ, iar cea mai frecventă este O pozitiv.
Ce este „factorul Rh”
O altă proteină, „factorul Rh”, cunoscut și sub denumirea de sistem „Rhesus”, este de asemenea prezentă sau absentă în globulele roșii. Tipul de sânge al unei persoane este desemnat ca „pozitiv” dacă are proteina Rh pe globulele roșii din sânge și „negativ” dacă nu are această proteină.
„Sângele de aur”, unul dintre cele mai rare tipuri de sânge din lume
Sistemul Rh este cel mai cuprinzător, conţinând 61 de antigeni. Cel mai important antigen Rh este antigenul D şi acesta lipseşte la circa 15% din populaţia caucaziană. Această caracteristică este cunoscută sub numele de Rh negativ. Particularitatea a fost numită ”Rh nul”, fiind unul dintre cele mai rare tipuri de sânge din lume şi o descoperire fenomenală pentru hematologie. S-a descoperit că mai puțin de 50 de oameni din lume au această grupă de sânge, ceea ce i-a adus numele de „sânge de aur”.
Cine sunt ”donatorii universali” și ”receptorii universali”
Cei care au grupa de sânge 0 sunt numiți ”donatori universali”, iar cei care au grupa de sânge AB sunt numiți ”receptori universali”. Sângele cu Rh pozitiv nu poate fi donat unei persoane cu Rh negativ, dar cei cu Rh negativ pot dona atât celor cu Rh pozitiv cât și celor cu Rh negativ.
Grupa 0, cea mai căutată în spitale
Grupa de sânge este deosebit de importantă mai ales în cazul transfuziilor de sânge, deoarece anumiți antigeni de pe celulele sanguine pot declanșa sistemul imunitar al unei persoane să atace sângele donat.
Sângele de tip 0 este cel mai adesea insuficient în spitale, din cauza cererii mari pentru acest tip de donator universal, potrivit Crucii Roșii. Sângele de tip O-negativ este la mare căutare, deoarece este cel mai des folosit în situații de urgență, atunci când medicii nu au timp la dispoziție pentru a determina grupa de sânge a pacientului.