IA va ajuta la reducerea emisiilor sau la creșterea cererii? Iată ce trebuie să știm

IA va ajuta la reducerea emisiilor sau la creșterea cererii? Companiile tehnologice raportează emisii crescute din cauza administrării centrelor de date care alimentează inteligența artificială. Cu toate acestea, instrumentele IA pot ajuta la facilitarea tranziției energetice.

„Sistemele AI variază foarte mult în ceea ce privește consumul de energie, în funcție de complexitatea și utilizarea lor, dar, în general, necesită cantități semnificative de energie electrică pentru a procesa și analiza eficient datele”, susține Forumul Economic Mondial pe site-ul său.

Potrivit unor estimări, un răspuns necesită de aproximativ zece ori mai multă energie electrică decât o simplă căutare pe Google. Cu 100 de milioane de utilizatori ChatGPT în fiecare săptămână, cererea suplimentară de energie crește. Și e vorba de utilizatori pe o singură platformă. În industrie, cererea de energie în creștere, în principal din construirea și exploatarea centrelor de date utilizate pentru instruirea și operarea modelelor AI, contribuie la emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Microsoft, părintele ChatGPT, a anunțat că emisiile sale de CO2 au crescut cu aproape 30% din 2020

Microsoft, care a investit în producătorul ChatGPT OpenAI și a poziționat instrumentele AI generative în centrul ofertei sale de produse, a anunțat recent că emisiile sale de CO2 au crescut cu aproape 30% din 2020 din cauza extinderii centrului de date.

Anul trecut, emisiile de gaze cu efect de seră ale Google au fost cu aproape 50% mai mari decât în 2019, în mare parte din cauza cererii de energie legată de centrele de date. Deși instrumentele AI promit să ajute tranziția energetică, necesită o putere de calcul semnificativă.

Ce motivează cererea de energie a inteligenței artificiale

Utilizarea energiei de către IA reprezintă în prezent doar o fracțiune din consumul de energie al sectorului tehnologic, care este estimat la aproximativ 2-3% din totalul emisiilor globale.

Este posibil ca acest lucru să se schimbe, pe măsură ce mai multe companii, guverne și organizații folosesc inteligența artificială pentru a crește eficiența și productivitatea. Centrele de date sunt deja factori semnificativi ai creșterii cererii de energie electrică în multe regiuni.

Sistemele IA generative ar putea folosi de aproximativ 33 de ori mai multă energie

IA necesită o putere de calcul semnificativă, iar sistemele AI generative ar putea folosi deja de aproximativ 33 de ori mai multă energie pentru a finaliza o sarcină decât ar face software-ul specific unei sarcini.

Pe măsură ce aceste sisteme câștigă teren și se dezvoltă în continuare, antrenarea și funcționarea modelelor vor conduce la o creștere exponențială a numărului de centre de date necesare la nivel global și a consumului de energie asociat. Acest lucru va pune o presiune tot mai mare asupra rețelelor electrice deja tensionate.

Instruirea IA generativă este mare consumatoare de energie și consumă mult mai multă energie electrică decât activitățile tradiționale ale centrelor de date. După cum a spus un cercetător:

„Când implementați modele AI, trebuie să le aveți mereu activate. ChatGPT nu este niciodată oprit.”

GPT-3 folosește puțin sub 1.300 de megawați oră, cât consumul a 130 de case din SUA

Creșterea gradului de dezvoltare a unui model de limbaj mare, cum ar fi cel pe care este construit ChatGPT, ilustrează această cerere în creștere pentru energie. Se estimează că antrenarea unui model, cum ar fi Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3), folosește puțin sub 1.300 de megawați oră (MWh) de energie electrică. Aproximativ echivalent cu consumul anual de energie a 130 de case din SUA.

Între timp, se estimează că antrenarea GPT-4 mai avansată a consumat de 50 de ori mai multă energie electrică. În general, puterea de calcul necesară pentru susținerea creșterii AI se dublează cam la fiecare 100 de zile.
Cum își poate îmbunătăți industria AI eficiența energetică

Acest lucru lasă societatea să-și pună câteva întrebări spinoase. Beneficiile economice și societale ale IA depășesc costurile de mediu ale utilizării acesteia? Și mai precis, beneficiile AI pentru tranziția energetică depășesc consumul crescut de energie? Găsirea punctului de echilibru dintre provocări și oportunități va fi cheia pentru a obține răspunsurile necesare. Rapoartele prevăd că IA are potențialul de a ajuta la atenuarea a 5-10% din emisiile globale de GES până în 2030.

Care este impactul IA asupra rețelei electrice?

IA nu este singurul factor care pune presiune asupra rețelei. Nevoile de energie ale populației în creștere și tendințele spre electrificare duc la o cerere crescută care ar putea duce la o decarbonizare mai lentă a rețelei. Cu toate acestea, o rețea curată, modernă și decarbonizată va fi vitală în trecerea mai largă către o economie cu emisii nete zero.