Blocarea conturilor la banci a fost o masura suficienta pentru a determina administratorii SIF sa gaseasca alte solutii pentru lichiditatile firmei. Singurul cont cu care se putea lucra nestingherit era cel deschis intr-o societate de valori mobiliare. Cum SIF Moldova dispunea de propiul SVM la care detinea initial peste 25% din actiuni – Trend SA, solutia a functionat timp de sase ani. Practic, contul din SVM a fost utilizat pentru orice fel de plati efectuate de SIF, de la plata dividendelor pana la salarii sau factura de telefon.
Incepand cu anul 2002, situatia s-a schimbat radical. In timp ce valoarea lichiditatilor in contul deschis la Trend SA a crescut de la 552 miliarde lei in 2001 la peste 785 miliarde lei(aproximativ 23 milioane de dolari, structura actionariatului SVM-ului
s-a schimbat. SIF Moldova detine numai 4,99% din actiuni. In schimb, controlul SVM-ului a fost preluat de firme ale caror actionari sunt nume controversate: Corneliu Iacobov, Liviu Tudor, Bogdan Eugen, Sergiu Sechelariu, Gheorghe Prisecaru sau Dan Avram. Cu alte cuvinte Alexandru Matei, presedintele SIF Moldova, a lasat lichiditatile societatii in custodia unor oameni de afaceri care au contribuit la pagubirea SIF. Corneliu Iacobov era in acea perioada presedintele FPP Moldova, Bogdan Eugen era director de strategie la FPP. Liviu Tudor, prin firmele Best si Max Invest, a beneficiat de bilete la ordin in valoare de 3,9 milioane USD.
Existenta banilor in contul curent este insa incerta. Mai mult de un sfert din valoarea activului net contabil al SIF Moldova se afla in contul SVM Trend SA Bacau. Matei spune ca banii sunt in siguranta, desi nu mai detine controlul asupra activitatii SVM-ului. El afirma ca a plasat acesti bani in titluri de stat, desi Trend nu este autorizat sa faca astfel de operatiuni.
In randul oamenilor de afaceri circula tot mai des zvonul unei lovituri financiare la SIF Moldova. Concret, persoanele care au beneficiat de bilete la ordin avalizate de FPP Moldova sunt suspectate acum ca au pornit o campanie de achizitie a actiunilor SIF Moldova. Cu o investitie de trei milioane de dolari acestia pot deveni actionari a 9% din titlurile SIF si vor putea bloca in AGA orice decizie de executare silita pentru biletele la ordin avalizate.
Iacobov pune mana pe banii SIF Moldova
27 martie 2003, 12:00
Ultima modificare în 27 martie 2003, 14:00
Blocarea conturilor la banci a fost o masura suficienta pentru a determina administratorii SIF sa gaseasca alte solutii pentru lichiditatile firmei. Singurul cont cu care se putea lucra nestingherit era cel deschis intr-o societate de valori mobiliare. Cum SIF Moldova dispunea de propiul SVM la care detinea initial peste 25% din actiuni - Trend SA, solutia a functionat timp de sase ani. Practic, contul din SVM a fost utilizat pentru orice fel de plati efectuate de SIF, de la plata dividendelor p
Etichete: arhiva,
moldova
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook