Pandemia de coronavirus s-a reîntors în forță în România. Numărul infectărilor și al deceselor a înregistrat cifre record. În acest context, un medic trage semnalul de alarmă și se teme de faptul că România ar putea ajunge în aceași situație ca și Italia.
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală trage un semnal de alarmă. Aceasta susține că spitalele au ajuns în pragul colapsului, iar la ATI nu mai este niciun pat liber.
Totodată, medicul susține că numărul deceselor este în creștere și există riscul ca România să ajungă în situația Italiei în curând, în anumite zone.
„Pot să spun că avem pacienți care au nevoie de ATI și nu au un pat în ATI. Numărul de decese este în creștere. E extrem de frustrant, cu tot tratamentul, cu toată ventilația, să vezi pacienți tineri pe care îi pierzi pentru că forma de evoluție e extrem de surprinzătoare și de rapidă.
Nu mi-aș dori să ajungem în situația în care a fost Italia, dar riscurile sunt mari, mai ales pentru anumite zone. Trăim o dramă în spitale și trăim drama alături de oameni care vin și de familiile lor”, a declarat, la Digi24, Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.
În ceea ce privește situația din interiorul spitalelor, Beatrice Mahler susține că sunt tensiuni mari. Pacienții au locuri limitate, iar personalul este și el într-un număr destul de mic.
Situație critică în spialele din România
„Este o situație critică, extrem de tensionată. Număr mare de pacienți care vin, număr de locuri limitate, dificultăți de a asigura asistență, pentru că personalul e același, chiar dacă avem un număr mai mare de cazuri. E o situație dificilă și din păcate următoarele două săptămâni nu se anunță a fi mai bune”, a mai spus Mahler.
De menționat este faptul că, precizările medicului vin în contextul în care numărul infectărilor, dar și al deceselor cu noul coronavirus a crescut semnificativ. Potrivit datelor raportate de INSP, peste 92 % din decesele înregistrate în săptămâna 27 septembrie – 3 octombrie au fost la persoane nevaccinate şi mai mult de un sfert din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Timiş, Iaşi, Ilfov şi Prahova.
Totodată, în aceași perioadă, 73.7% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De asemenea, 92.6% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 31.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Timiş, Iaşi, Ilfov şi Prahova.
În ceea ce privește numărul infectărilor din ultimele 24 de ore, potrivit datelor publicate de GCS, au fost înregistrate 14.744 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 264 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.