‘Dacă analizăm stadiul utilizării instrumentelor structurale, peste 28.000 proiecte au fost depuse, în valoare de peste 53 miliarde euro. Au fost aprobate 7.400 de proiecte în valoare de 18,3 miliarde euro. Dacă analizăm, însă, ducerea lor până la capăt, situaţia nu este foarte bună’, a afirmat Ialomiţianu.
De asemenea, acesta a precizat că din aproape 7.500 de contracte de finanţare semnate, în valoare de 12,8 miliarde euro, peste 10 miliarde euro provin de la Uniunea Europeană.
‘Suma absorbită de beneficiari este de 2,41 miliarde euro’, a adăugat acesta.
Ministrul Finanţelor a precizat că băncile ar trebui să se implice mai mult în asigurarea resurselor pentru cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri europene.
‘În perioada următoare trebuie să devenim mai eficienţi, mai ales că este o perioadă bună pentru a investi în economia românească. Ministerul Finanţelor va asigura resursele pentru co-finanţare. Împreună cu băncile vom găsi un cadru bun pentru ca şi băncile să se implice mai mult. Băncile trebuie să vină cu mai mult curaj pentru a asigura resurse pentru cofinanţare, deoarece sunt multe proiecte în derulare finanţate prin fonduri europene’, a spus ministrul Finanţelor.
SURSA: Agerpres