Politica de Coeziune actuală a Comisiei Europene nu trebuie sancţionată prin condiţionalităţi macroeconomice, consideră ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu. Oficialul român a avut astăzi o întrevedere cu Janusz Lewandowski, comisarul european de buget.
La întâlnire a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina.
Ialomiţianu consideră că reglementările actuale furnizează suficiente pârghii pentru ca obiectivele fondurilor şi ale programelor să fie puse în aplicare în mod corespunzător, iar pentru asigurarea disciplinei bugetare există alte instrumente de control.
În cadrul discuţiilor, ministrul Ialomiţianu a subliniat că abordarea României, în etapa de debut a discuţiilor, este una deschisă faţă de opţiunile prezentate, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
România consideră propunerea Comisiei Europene ca reprezentând un bun punct de plecare pentru negocierile la nivel comunitar. Ţara noastră susţine principiile pe care Comisia Europeană le propune pentru viitorul cadru financiar multianual post-2013 şi salută menţinerea, între acestea, a principiului solidarităţii, se mai arată în comunicatul MFP.
În ceea ce priveşte politicile finanţate de bugetul UE, România este interesată ca, şi în viitor, o pondere importantă să fie deţinută de principalele două politici comunitare, respectiv Politica de coeziune şi Politica agricolă comună.
"Ca urmare, salutăm propunerea Comisiei, de menţinere a unei ponderi importante a Politicii de coeziune (PC) în cadrul bugetului comunitar post 2013. Consider că politica de coeziune are un rol major în dezvoltarea socio-economică a statelor membre ale Uniunii Europene dar şi în reducerea decalajelor dintre acestea", a precizat ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.