Iancu Guda, despre multinaționale
Iancu Guda a explicat că multinaționalele contribuie cu jumătate din toate veniturile încasate la buget. Acesta a adăugat că, în ciuda acestui fapt, există persoane care afirmă că aceste companii își mută profiturile în țările lor de origine, un subiect amplificat recent de Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale.
„Sunt foarte mulți care gândesc așa … la modul general, o aberație! De ce? Am răspuns la aceasta bârfă cu două răspunsuri simple care lămuresc”, a scris el pe Facebook.
Potrivit economistului, 70% dintre multinaționalele care activează în România provin din țări unde impozitul pe profit este mai mare decât în România.
El a întrebat de ce ar muta aceste companii profitul din România, unde impozitul este de 16%, în țările lor de origine, unde media impozitului este de 23,5%. Iancu Guda a menționat și un exemplu referitor la o firmă din Franța, care face parte din această „bârfă”.
Iancu Guda a mai explicat că impozitul pe profit este irelevant, având o pondere de doar 6% în bugetul public, iar aproape 80% din veniturile bugetare provin din contribuțiile pentru muncă (CAS, CASS, impozit pe venit, TVA și accize).
El a subliniat că multinaționalele Iși angajează 2 milioane de români, plătiți cu 40% mai mult decât media națională. Aceste companii contribuie și la plata a 3 milioane de pensii din cele 5,3 milioane existente. Iancu Guda a adăugat că, fără multinaționale, România ar fi în faliment și colaps total.
„Lăsați ‘bârfele’ și Tik-Tok, nu așa se face economie!”, a conchis economistul.
Călin Georgescu a criticat constant multinaționalele
Unul dintre politicienii care a criticat constant multinaționalele a fost Călin Georgescu. Acesta a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, care însă au fost anulate între timp.
Campania sa s-a axat pe promovarea autosuficienței economice, având ca principal obiectiv limitarea influenței marilor companii străine care operează pe piața românească. Unul dintre argumentele-cheie ale acestei campanii a fost critica adusă dependenței României de multinaționale, în special în domenii esențiale precum alimentația, energia și apa.
Călin Georgescu a afirmat că, deși aceste companii profită de pe urma resurselor naturale ale țării, ele nu au contribuit semnificativ la dezvoltarea economică a României.
„Dacă astăzi, la fel ca poporul român, plătesc pentru apă, știți unde plătesc? Plătesc la o firmă franceză care nu a investit, nu a contribuit cu un cui, dar încasează banii. Plătesc și pentru gaze naturale la o firmă străină. Plătesc și pentru electricitate de la o firmă străină. Îmi cumpăr benzină, benzina mea, și unde plătesc? Tot la un străin”, a spus el.
Mai multe puteți citi aici.