Ianuarie mai «roşu» decât cele mai pesimiste aşteptări ale investitorilor

Bursa de Valori a început foarte slab anul. Scăderile din prima lună au dus până la atingerea unor noi minime, cotaţiile fiind egale cu cele de acum cinci ani. Luna ianuarie s-a dovedit mai rea decât anticipau jucătorii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Pierderile de la nivelul indicilor au fost de peste 25%, minimul anului fiind atins la începutul lunii februarie. Indicele BET, al celor mai importante companii listate, a coborât până la un minim de 2.198 de puncte după o depre

Bursa de Valori a început foarte slab anul. Scăderile din prima lună au dus până la atingerea unor noi minime, cotaţiile fiind egale cu cele de acum cinci ani.

Luna ianuarie s-a dovedit mai rea decât anticipau jucătorii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Pierderile de la nivelul indicilor au fost de peste 25%, minimul anului fiind atins la începutul lunii februarie. Indicele BET, al celor mai importante companii listate, a coborât până la un minim de 2.198 de puncte după o depreciere de 26% de la începutul anului, iar BET-C, care urmăreşte evo­luţia tuturor emitenţilor de la bursă, a scăzut 27,5%, până la minimul de 1.458 puncte. Societăţile de Investiţii Financiare (SIF) au fost din nou cele mai mari perdante, pe fondul unei lichidităţi reduse, comparativ cu volumele medii ale SIF-urilor din ultimii ani. Indicele BET-FI, compus din cele cinci SIF-uri, s-a depreciat 28%, coborând sub pragul de 10.000 de puncte, până la un minim de 9.363 puncte. Faţă de maximul istoric de la jumătatea anului 2007, indicele BET-FI arată o scădere de aproximativ 90%, de neimaginat în urmă cu un an.

Din totalul de 20 de şedinţe de tranzacţionare din prima lună a anului, 13 au fost de scădere. Pseudo-raliul din primele sesiuni ale anului a fost foarte repede uitat, iar cotaţiile s-au întors la valorile de acum cinci ani. Principalul motiv pentru care piaţa autohtonă de capital a scăzut atât de mult luna trecută este evoluţia defavorabilă internaţională, la care se adaugă incertitudinea prezentă în economia românească (atât la nivelul bugetului de stat, cât şi în ceea ce priveşte rezultatele financiare ale companiilor).

Pentru bursă, însă, situaţia inter­na­ţională este foarte importantă, deoarece ponderea investitorilor străini este în continuare ridicată. La sfârşitul anului trecut, conform datelor Depozitarului Central, numărul investitorilor străini de la BVB era de 5.095, cu 5% mai mic decât în 2007, cu deţineri în valoare de 22,6 miliarde lei, adică 40% din suma totală. O decizie a investitorilor străini de reducere a participaţiilor duce automat la scăderi importante pentru cotaţiile emitenţilor.

Băncile au scăzut mai mult decât piaţa

Corelarea dintre piaţa de la Bucureşti şi cea americană a fost în creştere pe parcursul anului trecut. „Coeficientul de corelaţie dintre indicii BET şi S&P500 (principalul indice al bursei din New York – n.red.) a fost, în 2008, de 0,94, în creştere semnificativă faţă de 0,52 în 2007. Aceasta arată că factorii locali sau care ţin de fiecare emitent în parte au avut o influenţă neglijabilă asupra evoluţiei BET”, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Banca Transilvania a fost una dintre cele mai tranzacţionate titluri în ianuarie, situaţie normală după pauza de aproape patru luni în care acţiunile TLV au fost suspendate. Deprecierea înregistrată în prima lună a anului de către Banca Transilvania a fost de 29%, mai mult decât media pieţei, consemnată de indicele BET-C. Compania clujeană şi-a prezentat recent şi rezultatele financiare preliminate pentru 2008, din care reiese că profitul operaţional brut a scăzut cu 10,5% faţă de anul precedent, fiind influenţat negativ de valoarea în creştere a provizioanelor, în sumă totală de 105 milioane lei. Profitul net al băncii a fost de 398,2 milioane lei, cu 17% mai mare faţă de anul precedent. Creşterea a venit prin profitul excepţional obţinut din vânzarea participaţiei de la compania de asigurări Asiban.

Pierderi mai mari pe sectorul bancar

Sectorul bancar de la BVB, reprezentat de trei bănci, fără a include Erste Bank, listată internaţional, a ajuns, în urma scăderilor, la indicatori foarte buni. Astfel, indicatorul PER (raportul dintre profit şi cotaţie) mediu pe sector este 4,44, ceea ce indică societăţi puternic subevaluate. Dintre vecini, doar sectorul bancar de la bursa din Budapesta (reprezentat de o singură bancă) are un PER mai redus, de 1,83. Cele patru bănci de la bursa din Bulgaria au un PER mediu de 4,63, iar cele 15 bănci de la Varşovia au o medie de 7,27. Banca Transilvania a coborât până la un PER de aproximativ 2,1, în timp ce PER mediu pentru piaţa principală a BVB era la finele lunii ianuarie de 7,12.  Luna februarie pare să continue evoluţia negativă. Din primele nouă şedinţe de tranzacţionare, şase au fost negative, conform indicelui BET-C. Speranţele analiştilor se îndreaptă către intrarea într-o zonă lungă de acumulare, cu stoparea scăderilor la minimele deja înregistrate. Deocamdată, însă, analiza tehnică arată că trendul descendent se va menţine. Rămâne de văzut dacă rezultatele financiare vor reuşi să aducă şi corecţii pozitive ale trendului.

«Coeficientul de corelaţie dintre indicii BET şi S&P500 a fost, în 2008, de 0,94, ceea ce arată că factorii locali au avut o influenţă neglijabilă asupra evoluţiei BET.»
Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest

13 este numărul şedinţelor încheiate pe minus de către indicii bursei în luna ia­nua­rie, în care doar şapte zile au fost închise pe verde