Se schimbă vremea înainte de Crăciun! Unde se depune strat de zăpadă de 20 cm
În luna decembrie, stratul de zăpadă va continua să fie prezent cel puțin în zona montană, având în vedere condițiile favorabile pentru menținerea sa. Este posibilă depunerea unui nou strat consistent de zăpadă, conform atenționării meteorologice valabile până la ora 23:00, care vizează zona montană a județelor Suceava, Neamț și Harghita.
În aceste regiuni, ninsorile vor fi semnificative cantitativ, iar stratul nou de zăpadă va avea în general între 10 și 20 de centimetri.
„Cel puțin în zona montană va fi prezent în continuare stratul de zăpadă, având în vedere și condițiile favorabile pentru menținerea acesteia și, nu în ultimul rând, și chiar și depunerea unui nou strat de zăpadă consistent, așa cum arată atenționarea meteorologică valabilă până la ora 23:00, ce vizează zona montană a județelor Suceava, Neamț și Harghita, acolo unde ninsorile vor fi însemnate cantitativ, se va depune strat nou de zăpadă, în general 10-20 de cm”, a explicat directorul general al ANM, Elena Mateescu.
Cum va fi vremea în restul țării?
ANM anunță precipitații moderate cantitativ, ninsori și strat de zăpadă la munte, precum și intensificări ale vântului. Rafalele de vânt vor atinge viteze de 40-50 km/h, în special în Bărăgan, Dobrogea, Moldova și zonele montane.
În nord, centru, est și sud-estul țării, precipitațiile vor fi predominant sub formă de ploaie. În dealurile montane din nordul Moldovei și estul Transilvaniei vor exista precipitații mixte. În nordul Carpaților Orientali și în zonele montane aflate la altitudini de peste 1700 m, ninsorile vor predomina. Un nou strat de zăpadă se va depune.
Vremea este caldă pentru debutul săptămânii, cu maxime de 5-10 grade Celsius și temperaturi deja ridicate la ora 12:00, precum 14 grade la Fetești și Călărași, 8-9 grade în Capitală. Cele mai scăzute temperaturi se înregistrau în zonele montane, cu -4 grade la Vârful Omu, Călimani și Ceahlău.
De la mijlocul săptămânii, temperaturile vor scădea și se vor apropia de normalul termic al perioadei, variind între 0 și 8-9 grade Celsius. Totodată, aria precipitațiilor se va restrânge, fiind posibile doar precipitații slabe în Maramureș, nordul Moldovei, Crișana, pe arii restrânse în Transilvania și în zonele montane, unde se vor înregistra precipitații mixte.
„De asemenea, informarea meteorologică anunță precipitații moderate cantitativ, ninsori și strat de zăpadă la munte, dar și intensificări ale vântului și vorbim de viteze la rafală de 40 – 50 de km/h, în special în Bărăgan, Dobrogea, Moldova, dar și în zonele de munte.
Precipitațiile vor fi predominant sub formă de ploaie în partea de nord, centru, est și sud-est a țării și la munte, și mai ales în dealurile montane din nordul Moldovei și estul Transilvaniei, precipitații mixte, iar în nordul Carpaților Orientali, dar și la altitudine de peste 1700 de m, în restul zonelor montane vor predomina ninsorile, se va depune strat nou de zăpadă.
Avem o vreme caldă pentru debutul acestei săptămâni, cu maxime de până la 5-10 grade Celsius, de altfel, la ora 12 înregistrăm deja 14 grade la Fetești, Călărași, 8-9 grade în Capitală, cel mai frig în zonele montane, -4 grade la Vârful Omu, de pildă, Călimani, Ceahlău.
De marți, temperaturile vor rămâne bune, dar ușor mai coborâte comparativ cu ziua de azi, de 3 – 11 grade Celsius, însă de la mijlocul săptămânii vor scădea și temperaturile și se vor apropia de normalul termic al datei din calendar, adică 0 până la 8-9 grade Celsius. De asemenea, de mâine aria precipitațiilor va fi în restrângere, vor mai fi posibile precipitații slabe în Maramureș, nordul Moldovei și al Crișanei, pe arii restrânse în Transilvania și în zona de munte, precipitații mixte”, a explicat Elena Mateescu la România TV.