Iarnă de coşmar pentru români?! Cum îşi vor mai putea plăti facturile la energie şi gaze. Florin Cîţu caută soluţii

Energie electrică gaze naturale

Iarna aceasta se anunţă una deosebit de grea pentru mii de români, puşi în faţa unor facturi la electricitate şi gaze naturale care au crescut semnificativ. Guvernul caută soluţii de urgenţă pentru aceste persoane.

Joi, 19 august, a avut loc procedura de predare-primire la Ministerul Finanţelor, acolo unde premierul Florin Cîţu, care a fost interimar până acum, i-a lăsat locul noului ministru, liberalul Dan Vîlceanu.

“Cele mai bune soluţii pentru a trece cu bine peste iarna care urmează (…) Nu avem timp de pierdut”

Cu această ocazie, premierul a fost întrebat de jurnalişti despre facturile mari la electricitate şi gaze naturale pe care românii sunt nevoiţi să le plătească. Florin Cîţu spune că a discutat cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar şi cu reprezentanţii ANRE, OPCOM, Transelectrica şi ai Consiliului Concurenţei, pentru a înţelege mai bine situaţia.

“Voi identifica rapid cele mai bune soluţii pentru a trece cu bine peste iarna care urmează şi, pentru că nu avem timp de pierdut, voi relua discuţiile pe acest subiect săptămâna viitoare”, a declarat Florin Cîţu.

“Aş vrea să înţeleg exact ce se întâmplă cu creşterea preţurilor. Ştim foarte bine că sunt mai multe explicaţii… şi creşterea preţului pentru acele certificate verzi. În acelaşi timp, am chemat Consiliului Concurenţei pentru că este o diferenţă foarte mare de la piaţa liberă la piaţa concurenţială.

Vreau să mă asigur că în România îndeplinim şi condiţiile unei pieţe concurenţiale. Piaţa liberă înseamnă un lucru, însă doar dacă ai piaţa concurenţială, preţurile pot să şi scadă”, a adăugat şeful Guvernului.

Ce se întâmplă cu consumatorii vulnerabili din România?

Ministrul Energiei a declarat şi el, tot joi, că românii consideraţi consumatori vulnerabili vor fi ajutaţi din această toamnă la plata facturilor la energie electrică şi gaze, dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi aprobată în Parlament în luna septembrie.

„Vom devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât sprijinul să fie acordat începând cu acest sezon rece, nu de anul viitor.

Sper ca legea să fie aprobată în Parlament în prima parte a lunii septembrie, astfel încât să putem acorda aceste ajutoare din octombrie-noiembrie. (…) Vorbim de peste 400.000 de consumatori, asta înseamnă de gospodării”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

„Oameni buni, vă repet tuturor, mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă, alegeţi cea mai bună ofertă, nu staţi în piaţa de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă – şi mai sunt doi-trei la acelaşi nivel de preţ – este compania noastră, Hidroelectrica, faceţi contracte!”, le-a mai transmis ministrul românilor.