Vin iar ninsorile în România? Florinela Georgescu, director în Administrația Națională de Meteorologie (ANM), îi avertizează pe români să nu se bucure prea devreme de primele semne de primăvară.
Vin ninsorile în România?
Vin ninsorile în România? Florinela Georgescu spune că iernile foarte blânde au tendința de a se prelungi până spre jumătatea primăverii.
Așadar, nu exclude ca fenomene meteorologice specifice iernii să apară în martie sau chiar aprilie.
„Anii trecuți ne-au arătat că iernile acestea foarte blânde au o tendință de a se prelungi până spre jumătatea primăverii, în sensul în care fenomene – este adevărat, de scurtă durată – dar cu aspect de iarnă, mai pot apărea și-n martie și chiar în prima parte a lunii aprilie”, a declarat ea.
Florinela Georgescu a amintit că în anul trecut a avut loc un viscol, considerat cel mai puternic al sezonului 2022-2023, în data de 5 aprilie. Acesta a afectat partea de nord și centrul Moldovei, fiind emise două Coduri Roșii.
Cel puțin pentru acea zonă a țării, acesta a fost considerat cel mai sever eveniment al sezonului rece. Directorul în cadrul ANM a punctat că nici nu a mai spus „iarnă”.
De asemenea, acum doi ani, la București a nins între 1 și 8 martie. Iarna care se apropie de final, din perspectivă calendaristică, într-o săptămână, încă poate aduce unele surprize, a mai spus Florinela Georgescu.
„Aproape că spun din precauție, pentru că altfel, prin contribuția lunii februarie, iarna aceasta ar putea să se încheie ca fiind în topul celor mai calde ierni.
Iarna 2022 – 2023 a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 60 de ani”, a mai explicat Florinela Georgescu pentru DC News.
Temperaturile din luna februarie de astăzi sunt considerate cele mai ridicate din ultimii 60 de ani, prezentând o abatere de 6 grade Celsius.
Temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna februarie
Așadar, vremea este deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Elena Mateescu, directorul ANM, a prezentat prognoza meteo pentru zilele următoare.
Conform meteorologilor, temperatura a ajuns la 22 de grade Celsius la Zimnicea, marcând cea mai ridicată valoare a zilei.
Elena Mateescu, directorul ANM, a furnizat prognoza meteorologică pentru zilele următoare.
De asemenea, în capitala București și la stația meteorologică Filaret, precum și în multe alte locuri din jumătatea sudică a țării, temperatura a oscilat în jurul valorii de 19-20 de grade Celsius.
Această discrepanță caracterizează o vreme neobișnuit de caldă, iar această tendință se va menține și în zilele următoare, conform precizărilor directorului ANM.
Conform declarațiilor Elenei Mateescu, în această săptămână vom înregistra temperaturi cuprinse între 12 și 19 grade Celsius, iar pentru săptămâna viitoare, vom avea variații zilnice între 11 și 20 de grade Celsius. Mai multe puteți citi aici.