„Scăderile lunare de preţ cu trei puncte procentuale par să devină o regulă. În prezent, nu există niciun indiciu în piaţă care să sugereze că reducerile de preţ s-ar opri aici. Totuşi, un factor extern raportului direct dintre cerere şi ofertă, ca de exemplu o ridicare a plafonului de garantare a unui eventual program guvernamental Prima Casă 3 ar putea pune capăt acestei tendinţe“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului de anunţuri imobiliare.ro.
În octombrie, preţul apartamentelor vechi din Capitală a avut o evoluţie descrescătoare. Valoarea indicelui pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.125/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,5% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 10,7% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Nu toate tipurile de apartamente vechi au înregistrat scăderi. Apartamentele cu una şi două camere s-au ieftinit cu 1,5%, respectiv 0,8%. Apartamentele cu trei camere au înregistrat o evoluţie în uşoară creştere de +0,1%, în timp ce preţul apartamentelor cu patru camere a crescut cu 0,8%, după mai multe luni de scădere.


Braşovul, printre cele mai ieftine oraşe
În luna octombrie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1%, preţul acestora coborând de la 894 euro/mp util până la o valoare medie de 885 euro/mp util. Apartamentele cu o cameră, pentru care cererea se menţine la un nivel acceptabil, s-au ieftinit cu doar 0,5%, în schimb, preţul cerut pentru cele cu două şi trei camere a scăzut în octombrie cu 1,4%, respectiv 1,7% faţă de luna precedentă. Apartamentele cu patru camere s-au scumpit cu 1,1% pâna la 836 euro/mp, dar raportat la metrul pătrat util, rămân cele mai ieftine.


Proprietarii din Cluj lasă greu din preţ
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.017 euro/mp util, în scădere cu 1,9% faţă de luna septembrie. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu două camere, unde a fost constatată o scădere importantă de 3,3%. Apartamentele cu una şi trei camere s-au ieftinit cu 0,7% în ultimele treizeci de zile. Preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 8,5% mai mici în comparaţie cu octombrie 2009, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul garsonierelor.


Constanţenii scumpesc garsonierele

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere uşoară de 0,3% în luna octombrie, atingând valoarea de 948 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 13%. Creşteri de preţ au fost înregistrate la apartamentele mici, cu una şi două camere: 1,6%, respectiv 0,9%. Apartamentele cu trei camere, însă, s-au ieftinit cu 2,3% în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu trei camere, 14,4%, iar cea mai mică, de 4%, apare în cazul garsonierelor.


Timişoara – cea mai mică valoare din ţară

În octombrie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 793 euro, cu 2,9% mai puţin decât în luna precedentă. Cele mai afectate au fost apartamentele cu două camere al căror preţ a scăzut cu 3,4%. Apartamentele cu una şi trei camere au cunoscut un ritm de scădere de 2%, respectiv 2,3%. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu 2,9%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 15,2% şi 19,6%, diferenţa cea mai mare fiind înregistrată la apartamentele cu patru camere.


Preţurile la Iaşi scad în procente mici, dar constant
Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi, indică în luna octombrie o valoare medie de 876 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 3,1%, faţă de luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent sunt cu 6% mai mici. Tendinţa de scădere a fost resimţită în special la nivelul apartamentelor vechi a căror preţ a scăzut cu 5,7% în ultima lună, până la valoarea de 831 euro/mp util. Preţul apartamentelor noi, însă, a înregistrat o scădere de 2,4%, până la 975 euro/mp util.


Ploieştenii au scăzut preţurile cu 11,4% faţă de 2009
Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti, indică o valoare medie de 920 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare. Cu o scăderea de 3,6% înregistrată în ultimele treizeci de zile, dintre cele şapte oraşe analizate, în Ploieşti a fost constatată cea mai mare depreciere. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent sunt cu 11,4% mai mici.