Iarna se numără randamentele bursiere

Cu doar o săptămână înainte de ultima şedinţă de tranzacţionare din acest an, investitorii în acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au obţinut, în 2006, în medie, un randament de aproximativ 25 de procente, încadrându-se în estimările noastre de la inceputul anului. Tranzacţiile cu acţiunile din domeniul financiar şi petrolier au deţinut o pondere de 80% în cadrul rulajului total de la bursă, însă cele mai însemnate randamente au fost aduse de acţiunile

Cu doar o săptămână înainte de ultima şedinţă de tranzacţionare din acest an, investitorii în acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au obţinut, în 2006, în medie, un randament de aproximativ 25 de procente, încadrându-se în estimările noastre de la inceputul anului.

Tranzacţiile cu acţiunile din domeniul financiar şi petrolier au deţinut o pondere de 80% în cadrul rulajului total de la bursă, însă cele mai însemnate randamente au fost aduse de acţiunile mai puţin tranzacţionate, dar cu o bună situaţie financiară. În această categorie avem acţiuni precum TMK Artrom, cu o creştere de 240%, Rompetrol Well Services, cu 234%, Aerostar Bacau, cu 96% şi Şantierul Naval Orşova, cu 82%.
Decembrie a început cu o scădere generalizată la bursă. În şedinţa de luni, din cele 59 de societăţi tranzacţionate, doar nouă au reuşit ca, la final, să înregistreze creştere pentru cursul acţiunilor. Cel mai probabil, evoluţia s-a datorat informaţiilor nefavorabile venite din mediul politic, cele mai afectate fiind acţiunile societăţilor de investiţii financiare. Indicele BET FI a pierdut, în şedinţa de luni, peste 5,25%, afectate fiind şi acţiuni precum Compa (-3,7%), Banca Comercială Carpatica (-3,7%), Turbomecanica, Transelectrica şi SSIF Broker, cu scăderi de peste 3%.

Dintre cei trei indici bursieri, doar BET a reuşit să închidă săptămâna analizată în creştere, modestă însă, cea mai importantă influenţă venind tot din partea sectorului petrolier, ca şi săptămâna anterioară. Cu o apreciere săptămânală de peste 6,6%, cea mai importantă, dacă avem în vedere acţiunile caracterizate de o lichidiate bună, acţiunile Rompetrol Rafinare au determintat aprecierea indicelui BET cu 0,3%. Indicele BET FI a încheiat în scădere cu aproape 3,5%, valoarea curentă fiind sub linia de trend ascendent şi între MM14 şi MM50. Străpungerea uneia din cele două medii va defini trendul în perioada imediat urmatoare.
Acţiunile Rompetrol Rafinare au adus un bun randament investitorilor, semnalul de cumpărare apărând, aşa cum afirmam şi în săptămâna anterioara, la trecerea peste 8,8 bani. După închiderea la 8,81 bani, miercuri, acţiunile au mai câştigat 3,5%, joi şi 0,55%, vineri. Creşterea din ultimele patru şedinţe a fost sustinută de volume tranzacţionate în creştere, acesta fiind un aspect destul de important. Pe termen scurt, ţinta de preţ este în  zona 9,6 bani, iar pentru investitorii long, stop loss-ul  e indicat imediat sub 8,7 bani. Acţiunile Petrom, după ce au confirmat nivelul suport de la 0,57, au stabilit maximul de tranzacţionare la 0,595 lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni SNP s-a efectuat la 0,585 lei, în scădere uşoară faţă de săptămâna precedentă.
Sectorul bancar a închis săptămâna în scădere, cele mai afectate acţiuni fiind Banca Carpatica, pierzând peste 4,6 procente. Ultima tranzacţie s-a efectuat la 0,515 lei, minimul de tranzacţionare din ultimele săptămâni. Acţiunile BRD Groupe Société Générale şi Banca Transilvania au scăzut cu aproximativ 2%, preţul ultimelor tranzacţii fiind tot în zona minimelor.
Vineri, 8 decembrie 2006, a început oferta publică primară iniţială de vânzare de acţiuni emise de Alumil Rom Industry Bucuresti.