Românii care au sobă pe lemne încearcă să cumpere metrul cub la un preţ rezonabil, însă acesta este mai mare decât anul trecut. Autoritățile au căutat diferite variante pentru a plafona prețul la lemnele de foc și chiar au promis vouchere pentru consumatorii considerați vulnerabili, situația însă pare scăpată de sub control.
Potrivit specialiștilor, prețul pentru un metru cub de lemne de foc pornește de la 300 de lei și poate ajunge pana la 1.100 de lei.
Românii care au sobă pe lemne vor plăti mai mult la iarnă
De asemenea, specialiștii au atras atenția asupra mai multor probleme. Aceștia au criticat raportul dintre preţul pe care îl au de achitat la licitaţiile organizate de diferite ocoluri silvice şi preţul cu care ar trebui să vândă marfa, dar și cheltuielile suplimentare pe care le mai au de suportat.
Amintim că Romsilva a publicat pe site-ul său oficial lista prețurilor pentru vânzarea de lemn de foc pentru populație. Lista poate fi vizualizată AICI.
În fiecare an, direcţiile silvice din fiecare judeţ pregătesc o cantitate prestabilită de lemne. Aceasta este împărţită în mod egal celor care vor să achiziţioneze materia primă.
„Din cantitatea de materiale nosfasonat, circa 200 de mii m3 cât avem în 2023, asigurăm și necesar de lemn de foc în Mureș. Pe primele opt luni am vândut peste 30 de mii de m3, iar astăzi când vorbim la început de octombrie, avem 10 mii de m3 disponibili”, a explicat Ilie Covrig, director Direcția Silvică Mureș.
Klaus Iohannis a promulgat o lege pentru plafonarea prețului lemnelor de foc
Amintim că președintele a promulgat în luna mai o lege pentru plafonarea prețului lemnelor de foc. Este vorba despre legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 134/2022 privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce priveşte utilizarea materialelor lemnoase şi a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece.
Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce priveşte utilizarea materialelor lemnoase şi a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece.
Conform proiectului de lege, preţurile finale facturate sunt plafonate la maxim 400 lei/mc cu TVA. Au fost incluse și următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:
- lemn de foc;
- resturi de lemn;
- tocătură provenită din lemn;
- rumeguş.
Preţurile finale facturate sunt plafonate la maxim 1.500 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru brichetele din lemn. Totodată, preţurile finale facturate sunt de maxim 2.000 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru peleţii din lemn.