asocierea orasului Iasi cu douasprezece comune limitrofe (Aroneanu, Barnova, Ciurea, Holboca, Letcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomesti, Victoria si Ungheni) printr-un program derulat de GRASP (Governance Reform and Sustainable Partnerships) si finantat de USAID. Zona metropolitana se extinde pe o raza de 30 de kilometri in jurul orasului resedinta de judet. Pe viitor, Consiliul Metropolitan va decide unde si cum se va construi mai intai infrastructura si utilitatile necesare dezvoltarii unitare a zonei si va avea un cuvant greu de spus in ceea ce priveste atribuirea terenurilor pentru investitii. Prin acest consiliu se va decide in viitor care sunt zonele cu destinatie rezidentiala, care sunt comerciale si care industriale. Primariile localitatilor invecinate din zona metropolitana vor putea sa puna mana de la mana sau teren langa teren astfel incat regiunea sa se dezvolte armonios si prosper. In aceasta vara Consiliul Metropolitan isi propune sa organizeze primul targ de proiecte de dezvoltare, unde sa prezinte proiectele prioritare si zonele comune de interes maxim pentru regiune. Unde si cum vor fi incurajate constructiile de case, comerciale sau industriale urmeaza ca in curand sa decida primarii tuturor celor 13 localitati invecinate.Constituirea zonelor metropolitane este inca la inceput in Romania, dar este un lucru raspandit pe scara larga in marile orase ale lumii. O data cu dezvoltarea exploziva a zonelor de periferie din marile noastre orase, acestea au inceput sa se „prelungeasca” spre comunele limitrofe. De multe ori terenurile aici sunt mai ieftine si autorizatiile mai usor de obtinut. Aceste comune nu au insa puterea financiara pentru a investi in drumuri si utilitati apa, canal etc, astfel incat o asociere intre oras care vine cu suportul financiar si comune este intotdeauna benefica. Consiliul Metropolitan Iasi va da in functiune in curand si o retea comuna de Intranet, urmand ca mai apoi informatiile despre planurile de dezvoltare, infrastructura si despre terenurile libere sa fie disponibile pe web. Pentru viitorii ieseni care isi vor construi case in zone de la marginea orasului sau in comunele limitrofe activitatea acestui Consiliu va fi foarte importanta, de ea depinzand cand si cum vor avea gaze, apa, canalizare si drumuri asfaltate. Interesant va fi atunci sa va alegeti locul de casa sau ansamblul rezidential unde sa va cumperati casa dupa ce veti citi mai intai toate acestea pe Internet.Pe viitor, programul GRASP va infiinta asociatii similare si in alte orase din tara, unul din primele vizate fiind Timisoara.
Iasiul are cele mai scumpe vile din est
Imobilele noi sunt reflectari ale gusturilor constructorilor
Multe vile si apartamente de vanzare, dar putini cumparatori, asa arata Iasiul. In ultimele luni, piata apartamentelor de bloc a stagnat ca nivel al preturilor si a cazut in ceea ce priveste numarul de tranzactii. In ceea ce priveste vilele noi de vanzare, majoritatea au suprafete cuprinse intre 200 si 300 mp, iar preturile solicitate de proprietari pornesc de la 400 euro/mp. Exista insa si vile mult mai mari, care pot ajunge si la 800 mp suprafata desfasurata. Finisajele si dotarile sunt foarte personalizate, astfel incat se gaseste greu un cumparator cu aceleasi gusturi ca ale proprietarului.Vila din imagini are in total 487 mp suprafata desfasurata, are zece camere si se vinde mobilata, pentru 280.000 de euro, negociabil. Fiind amplasata in zona centrala si avand o suprafata atat de mare, pretul este justificat la nivelul actual al pietei, potrivit directorului agentiei Terra Imobiliara, Bogdan Chihodaru. In rest, la casele noi, preturile fluctueaza intre 100.000 de euro, pentru vilele noi din zonele noi din comunele limitrofe (Bucium, Galata), si 300.000 de euro, pentru cele din zonele ultracentrale ale orasului si foarte cautate (Copou). In afara de vilele noi, la Iasi se mai pot cumpara case boieresti vechi, construite inainte de 1940, in stare proasta, dar cu terenuri foarte bune, datorita locatiilor, la preturi cuprinse intre 50.000 si 100.000 de euro. De asemenea, mai sunt casele construite inainte de 1989, majoritatea prin anii 60, care se vand la preturi cuprinse intre 40.000 si 60.000 de euro.Mai multi investitori au cumparat terenuri si au anuntat proiecte rezidentiale cu zeci de case fiecare, dar deocamdata piata locala nu este pregatita pentru astfel de oferte. La patru astfel de proiecte au inceput lucrarile, dar treneaza. De exemplu, la un ansamblu rezidential din zona Bucium, care are prevazute 42 de case, numai sapte au fost ridicate. Preturile pentru casele tip sunt cuprinse intre 80.000 si 130.000 de euro, pentru suprafete cuprinse intre 170 si 250 mp. Pe viitor, se vor orienta iesenii spre case la cheie in astfel de ansambluri rezidentiale sau vor continua sa-si construiasca singuri in regie proprie?
calificative vila iasi
Amplasament: ´´´´Vila se afla in zona centrala, langa sediul Politiei. In total are un teren de 850 mp, care reprezinta in sine o buna investitie in zona.Suprafata si confort: ´´´´Imobilul are o suprafata construita desfasurata de 487 mp, este dispus pe trei niveluri – parter, etaj si mansarda, cu un total de zece camere, din care un living spatios. In fata exista o terasa acoperita de vara.Dotari: ´´´´´Dotarile si amenajarile sunt de lux – centrala proprie performanta, sistem de securitate, bai utilate recent, casa se vinde complet mobilata si cu doua garaje.Stare de sanatate a cladirii: ´´´´´Vila a fost construita in 2002 si este in stare foarte buna.
Cele mai multe case noi sunt in Moldova
Dupa Bucuresti, Iasiul si Bacaul sunt pe locul doi in clasamentul constructiilor noi
In zona Moldovei, cea mai scumpa si cea mai dezvoltata piata imobiliara este cea din Iasi. In restul oraselor Bacau, Piatra Neamt, Suceava, pietele imobiliare sunt sarace in tranzactii cu case, cel putin in aceasta perioada. Daca in ultimii ani, dupa Paste, mai veneau bani in tara de la localnicii plecati sa munceasca in strainatate, in aceasta primavara minunea nu s-a mai intamplat. Iesenii nu mai cumpara apartamente sau case vechi, ci s-au reorientat, majoritatea, spre construirea de case in regie proprie, in ciuda cresterii foarte mari a preturilor terenurilor. De exemplu, in Iasi, o parcela buna pentru constructie, complet dotata curent, gaze, apa costa intre 15 si 20 euro/mp, in zone noi, mai periferice insa, precum Bucium, Galata si Sadoveanu, potrivit datelor agentiei Terra Imobiliara, si ajung si la 50 euro/mp in zone centrale sau ultracentrale, foarte bine cotate, precum zona Copoului. Aceasta tendinta de a cumpara terenuri pentru case s-a accentuat si mai mult in ultimul an, in aceasta primavara fiind in floare. De altfel, potrivit datelor Institutului National de Statistica, in zona Moldovei s-au realizat in ultimii zece ani cele mai multe case noi. Astfel, judetul Iasi este pe locul doi dupa Capitala, cu 16.155 de locuinte noi, iar judetul Bacau pe locul trei, cu 15.493 de case. O parte dintre acestea apar la vanzare. Au fost scoase repede pe piata vilele mari, construite in ultimii zece ani, avand terenuri generoase (atunci cand sunt in zone de dezvoltare noi, spre comunele limitrofe) sau mai mici, de pana in 500 mp (atunci cand sunt in zone centrale). Preturile vilelor noi din Iasi depasesc de regula 100.000 euro si ajung si la 300.000 de euro. Unii proprietari, in cautare de nou, vor sa reia peripetiile construirii unei vile noi si vor sa le vanda pe cele terminate acum doi-trei ani, fiind de acord chiar sa accepte plata in rate, intr-o perioada de un an-doi, sau sa faca un schimb de proprietati. De exemplu, pentru vila din imagini.