Rusia a intervenit militar în Siria la sfârşitul lunii Septembrie, într-o escaladare majoră a războiului care durează de 54 de luni, transformând o situație deja spinoasă în ceva cu mult mai complex, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Notabil este faptul că mulți dintre jucătorii geopolitici direct sau indirect implicaţi în conflictul sirian sunt de asemenea producători de petrol la nivel mondial. În consecinţă, este demn de remarcat ceea ce înseamnă intervenţia militară rusă în Siria pentru producătorii din domeniul energiei şi pentru preţurile petrolului la nivel mondial.
Într-o notă recentă adresată clienților, Helima Croft, director global al RBC Capital Markets, sugerează două lucruri importante: 1. Ce înseamnă conflictul pentru relația Arabia Saudită – Rusia și 2. cum ar putea afecta conflictul finantele deja în probleme ale Arabia Saudite.
"Conflictul escaladat ar putea face mai dificil un acord între oficialii ruși și OPEC în privinţa unei scăderi coordonate a producţiei în viitorul apropiat", scrie Croft. În plus, "noi credem că una dintre cele mai importante implicații a jocului lui Putin în Siria în ce priveşte piața petrolului este că va forța probabil alte sponsori străini – în special producătorii de energie din Golf – să-şi micşoreze sprijinul lor acordat rebelilor sirieni și să pună presiuni suplimentare pe bugetele lor deja asediate."
După un an de prăbuşire a prețul petrolului, se părea că nu ar fi fost nicio cale de cooperare între saudiți și ruși.
Prinţul saudit Mahomed bin Salman a vizitat Rusia de mai multe ori în timpul verii pentru a se coordona pe probleme economice și de securitate cu Rusia, iar saudiții au spus în mod repetat că vor reduce producţia dacă Rusia, de asemenea, ar reduce producţia.
Dar "tânăra resetare Rusia – Arabia Saudită este de natură să stagneze din cauza Siriei, ceea ce face mai dificil pentru doi cei mai mari producători din lume să ajungă la un acord cu privire la reducerea producției", scrie Croft.
"Chiar dacă Putin a fost înclinat să caute ajutor – la cele mai mici preturi ale petrolului – prin coordonarea în vederea unor acţiuni comune, această colaborare s-ar putea să nu mai fie posibilă din cauza Siriei. Şi chiar dacă ar fi, va fi nevoie de dexteritate diplomatică semnificativă atât din partea Moscovei, cât şi a Riad-ului pentru a putea lupta în Siria, în timp ce coordonează domeniul politicii petrolului. ", scrie Helima Croft.
În plus, escaladarea conflictului Siria ar putea pune presiuni suplimentare asupra bugetului Arabiei Saudite, deja tensionat.