Petrolul şi-a adus, fără îndoială, contribuţia la sfârşitul bătrânei Uniuni Sovietice și se dovedeşte a fi încă o dată un blestem pentru Kremlin. Recenta scădere abruptă a prețului petrolului a lăsat Rusia lui Vladimir Putin pe marginea prăpastiei economice. Statul rus a anunţat o încetinire economică severă de anul viitor, cu o economie care intră în recesiune tehnică în primul trimestru, citim în portalul american de ştiri Business Insider.
Anul a început prost pentru Rusia, după ce criza din Ucraina a dat totul peste cap, declanșând ieşiri de capital semnificative și sancțiuni economice dure. Acum, colapsul prețurilor petrolului – cu 45% începând cu luna iunie – a devenit cauza principală a durerii Rusiei.
"Aceste scăderi arată urât", spune analistul Jonathan Anderson, de la Emerging Advisors, într-o notă recentă adresată clienților. Potrivit lui Iacob Nell de la Morgan Stanley, "din moment ce petrolul și gazele reprezintă 67% din exporturile Rusiei și 50% din veniturile bugetare ale ţării, prețurile petrolului conduc către un nou ciclu economic al țării."
Ministerul de Finanţe de la Moscova a anuţat că Rusia pierde în jur de 40 de miliarde de de dolari pe an din cauza sancțiunilor și până la 100 de miliarde de dolari pe an din cauza evoluţiilor prețului petrolului.
Rublă a scazut, de asemenea, aducând atingere consumului, împingând inflația la cote ridicate, într-un moment în care toate speranțele de creștere sunt tot mai depărtate.
Unii ruși bogaţi au găsit modalități de a specula pe seama căderii monedei și creșterea inflației, care Banca Centrală a țării crede că va ajunge la 10% până la sfârșitul anului. În timp ce vânzările totale de autoturisme au scăzut cu 1,1% în luna noiembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, cererea pentru masini de lux creşte vertiginos, potrivit datelor Asociația pentru Afaceri Europene.
Vânzările de mărcilor Porsche și Lexus au crescut cu 55% și respectiv 63%, elitele pariind pe automobilele ca o modalitate de a-şi menține bogăția.
Pentru alții, economia a devenit o glumă, pentru că o mare parte din clasa de mijloc a Rusiei a refuzat să-și piardă simțul umorului – în ciuda faptului că se află în imposibilitatea de a menține un standard de bază al nivelului de trai.
Un site de bancuri a fost creat pe Internet special pentru a ilustra la modul comic datele economice – puterea rublei în raport cu dolarul și euro, precum și prețul petrolului – pe o serie de fundaluri calmante, însoțite de o muzică liniștită. Vizitatorii site-ului sunt încurajați să "mediteze pe termen nelimitat", în speranța că situația grea va trece. Dezvoltatorul Site-ul a declarat că pagina a atras peste 1,2 milioane de vizitatori în prima săptămână de la deschidere.
Este de aşteptat ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie menţinute și, eventual, se pot intensifica, cu excepția cazului în care situația politică din Ucraina este rezolvată.
Când primele runde de sancțiuni au fost discutate, prețul petrolului era de aproximativ 110 dolari pe baril. Costul ridicat al energiei a dat țărilor europene puțin spațiu de manevră, în timp ce măsuri dure împotriva Rusiei ar fi provocat la Kremlin eventuala oprire a livrărilor.
Totuși, în ultimele zile, petrolul a fost comercializat la aproximativ 60 dolari, iar rubla este de așteptat să scadă în continuare. În condiţiile unui astfel de scenariu, Morgan Stanley estimează că inflația va crește cu șase până la opt puncte procentuale. PIB-ul Rusiei se va contracta la o rată anuală de 6% – o încetinire aspră urmată de ani de aproximativă stagnare.
Deficitul rus poate crește cu cinci puncte procentuale din PIB, dar perspectiva unui redresări rămâne la distanță. Mari corporații pot fi mai vulnerabile. Ecartul dintre datele financiare și datoriile suverane a crescut la un nivel record de săptămâna trecută, sugerând că investitorii cred că există un mare risc de prăbuşire.
Analiştii economici sunt acum îngrijorați de ceea ce urmează. Săptămâna trecută, banca centrală a Rusiei a ridicat rata dobândei de referinţă cu un alt punct procentual – la 10,5% – în încercarea de a stopa ieșirile de capital. Cu toate acestea, se pare că lipsește un arsenal capabil să facă faţă inflației și încetinirii ritmului de creștere economică.
Putin a promis deja să ia măsuri "dure" în lupta cu speculatorii de valută, pe care îi consideră responsabili pentru declinul rublei. Vorbind la Palatul Kremlin din Moscova, el a spus: "Autoritățile știu cine sunt acești speculanți și se ştiu instrumentele pe le potem folosi pentru a-i influența … a venit timpul să se utilizeze aceste instrumente".
În același timp, el a vorbit despre o amnistie fiscală privind repatrierea capitalului, precum și despre o înghețare timp de patru a ratelor de impozitare a profitului. Analistii nu se aşteaptă, însă, ca această măsură să aibă un impact substanţial.
Pentru unii, controlul capitalului pare acum un următor pas inevitabil în încercarea de a opri ieșirile de capital, care Banca a Rusiei se așteaptă să fie de 128 de miliarde de dolari în acest an și de 120 de miliarde în 2015.
Lars Christensen, de la Danske Bank, a spus că "Banca Centrală pare a fi împotriva unor astfel de controale în acest moment, dar sunt consilieri de la Kremlin care sunt cunoscuţă ca fiind în favoarea unor astfel de acțiuni draconice". Odată implementate, un astfel de moment poate fi greu de depăşit – Islanda, de exemplu, nu a reușit să ridice măsurile de control al capitalului pe care le implementase în timpul crizei financiare.
În cazul în care mâna lui Putin este în cele din urmă forțată în această direcție, aceasta va fi practic o mișcare de ultimă instanță.