"Am înregistrat un start bun în 2017, cererea globală pentru transportul aerian de pasageri înregistrând cel mai semnificativ avans din 2011", a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac
În ianuarie, traficul aerian global de pasageri a crescut cu 9,3%, iar factorul de încărcare (numărul scaunelor care sunt ocupate la fiecare zbor) a urcat cu 1,20 puncte procentuale, la nivelul record de 80,2%, se arată în raportul lunar al IATA.
Cererea pentru transportul aerian de pasageri în Asia Pacific a crescut cu 14,3% în ianuarie, în timp ce în America de Nord avansul a încetinit.
Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni a anunţat luna trecută că numărul total de pasageri transportaţi anul trecut de companiile aeriene a ajuns la nivelul record de 3,7 miliarde deoarece a crescut cererea globală pentru transport aerian cu 6,3%, pe fondul redresării traficului în Orientul Mijlociu, regiunea Asia Pacific şi Europa.
Nivelul record de pasageri se datorează reducerii preţurilor la bilete şi a adăugării unui număr de 700 de noi rute în 2016. Preţul scăzut al ţiţeiului a determinat companiile aeriene să reducă tarifele la bilete, dar în februarie cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru industria petrolieră, a depăşit 50 de dolari, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de scădere a producţiei pe plan global cu 2%.
Cel mai important stimulent pentru cererea globală pentru transport aerian – preţurile mai scăzute – ar putea să nu mai fie valabil anul acesta. Evoluţia traficului aerian în 2017 ar putea fi, prin urmare, dependentă în principal de creşterea economiei, se arată în raportul IATA. Instituţia avertizează că în acest an cererea globală pentru transport aerian ar putea creşte cu doar 4-4,5%.
IATA este o organizaţie care reprezintă aproximativ 265 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial. (Sursa: Agerpres)