Iată cum ar putea China să „rearanjeze cărţile” în războiul din Ucraina

China Ucraina Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă China ar decide să furnizeze arme Rusiei, ea ar putea da o nouă dinamică conflictului, dar cu repercusiuni importante asupra relaţiilor ei cu Occidentul.

Statele Unite au acuzat în această săptămână China că intenţionează să furnizeze arme Rusiei pentru a sprijini ofensiva ei în Ucraina, ceea ce Beijingul neagă. Dacă aşa ar sta lucrurile, asta „ar schimba situaţia” în acest conflict care durează de un an, estimează mai mulţi experţi.

De ce a făcut Washingtonul o asemenea afirmaţie?

De la începutul războiului, China i-a oferit preşedintelui rus, Vladimir Putin, sprijin financiar şi diplomatic, evitând să trimită arme sau orice altă implicare militară evidentă, conform lalibre.be

Firme chineze controlate de stat au vândut drone şi alte echipamente Rusiei şi Ucrainei, dar Moscova a trebuit să se orienteze spre Iran pentru a obţine arme indispensabile ca dronele de luptă. Potrivit Washingtonului, şi Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete şi obuze de artilerie.

Şi Statele Unite se tem acum ca Beijingul să nu facă la fel. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a reiterat avertismentul, după ce a avertizat duminică în legătură cu intenţia Chinei de a furniza arme Rusiei, după o întâlnire cu omologul său chinez, Wang Yi, la Munchen, în marja Conferinţei de securitate.

„Am vorbit despre războiul dus de Rusia şi despre îngrijorările pe care le avem în legătură cu faptul că ar exista o intenţie a Chinei de a furniza un sprijin letal Rusiei”, a declarat el la CBS.

Dl Blinken nu a prezentat nicio dovadă în sprijinul acestei afirmaţii – şi detractorii săi vor aminti erorile trecute ale serviciilor de informaţii americane – dar ea face parte din informaţiile sensibile comunicate de Washington pentru a devansa şi perturba planurile de război ruseşti.

„Faptul că dl Blinken a ales să facă publice aceste îngrijorări sugerează că Statele Unite dispun de informaţii solide”, estimează Richard McGregor, cercetător specializat în Asia de Est la Institutul Lowy din Sydney. Acestea au fost calificate drept „informaţii false” de către Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor Externe.

De ce sunt Statele Unite îngrijorate?

Un aflux de arme provenind din China „ar rearanja cărţile” în conflictul din Ucraina, a arătat pentru AFP Mick Ryan, fost strateg şi general al armatei australiene, astăzi în retragere.

„Este un război de sisteme industriale. Pentru moment, Rusia este în urmă faţă de Occident. Dacă se implică China, orice avantaj pe care îl avea Ucraina graţie capacităţii industriale a Occidentului dispare instantaneu”, a spus el.

Muniţiile chinezeşti ar face viaţa ucrainenilor foarte grea, fie că este vorba de muniţii de artilerie, de muniţii de precizie sau de arme de luptă cu rază mai lungă de care Rusia duce lipsă.

Deoarece de la începutul invaziei ruse Rusia se chinuie să adune suficient personal, suficiente muniţii şi arme, ceea ce explică împotmolirea ei în faţa rezistenţei ucrainene. Această stare de lucruri l-a determinat pe Vladimir Putin să recurgă la o mobilizare masivă, la grupuri de mercenari şi la importuri.

În acest timp, Ucraina a reuşit să oprească înaintarea rusă şi chiar să obţină un avantaj. Dar unii experţi estimează că războiul se găseşte într-un punct de inflexiune, fiecare tabără smulgându-şi resursele şi căutând să obţină câştiguri decisive pe măsură ce se apropie primăvara.

De ce s-ar implica China?

Comentatorul militar chinez Song Zhongping a afirmat că China nu a va trimite arme în Rusia, subliniind totodată că cooperarea politică, comercială şi militară între Moscova şi Beijing a crescut chiar înaintea războiului din Ucraina şi că această tendinţă va continua.

„China nu va asculta cererile Statelor Unite. Ea îşi va întări cooperarea cu Rusia conform propriei voinţe naţionale şi îngrijorărilor în materie de securitate naţională”, a spus el.

Mulţi experţi consideră că există o miză mai importantă şi că Ucraina este pe cale să se transforme în conflict prin procură demn de epoca războiului rece.

În opinia lui Alexey Muraviev, profesor de studii strategice şi de securitate la universitatea Curtin, la Perth în Australia, „războiul din Ucraina este un moment critic pentru mediul de securitate internaţional, pentru ordinea mondială”.

O decizie de a exporta arme ar fi „un pas uriaş” pentru China, care s-ar expune la sancţiuni occidentale, ar arde punţile care mai există cu Washingtonul şi ar saborda legăturile cu Europa.

Dar perspectiva de a vedea Rusia pierzând îngrijorează Beijingul, potrivit dlui Muraviev. În acest caz, „China s-ar regăsi singură”, a analizat el. „Rusia este singura mare putere care susţine China”.

Invers, o victorie rusă ar însemna „o înfrângere strategică pentru Statele Unite” şi astfel ar contribui la alimentarea spuselor preşedintelui Xi Jinping potrivit cărora Occidentul este în declin – o idee în prezent pusă în dificultate de împotmolirea Rusiei în Ucraina.

Potrivit profesorului, China ar încerca sa facă echilibristică în acest conflict, găsind calea de mijloc între risc şi recompensă: să furnizeze arme prin intermediul unor companii controlate de stat, al Coreii de Nord sau al grupului Wagner mai curând decât direct militarilor ruşi.

„Cred că abordarea lor va fi mai clandestină”, a concluzionat el.