Indicii bursieri au încheiat anul 2022 într-o notă pozitivă, deoarece piața a mizat pe un sfârșit în ceea ce privește ciclul politicii hawkish din partea Rezervei Federale americane.

Dow Jones a recuperat 25% de la minimul ultimilor aproape doi ani. Acesta a scăzut cu 8,9% anul trecut, cel mai mare declin de la criza financiară din 2008, în mare parte din cauza prăbușirii acțiunilor de creștere. Dar pot indicia bursieri să-și extindă această revenire și în 2023?

Perspectivele piețelor bursiere în 2023

Experții din întreaga lume consideră că există atât vești bune, cât și vești proaste. 

Vestea bună este că băncile centrale ar putea fi obligate să schimbe cursul actual și să treacă la reducerea ratelor dobânzilor la un moment dat în 2023. Dacă acest scenariu se concretizează, am putea vedea o revenire susținută a prețurilor activelor investiționale și, în cele din urmă, a economiei până la sfârșitul anului 2023.

Vestea proastă este că s-ar putea să asistăm la o combinație între deteriorarea tot mai accentuată a situației economice, creșterea șomajului, volatilitatea pieței, scăderea nivelului activelor de risc și scăderea inflației pentru ca această schimbare să se producă.

În curând, este posibil ca fiecare dintre acestea să contribuie la, sau să coincidă cu riscul de scădere.

Care sunt așteptările privind creșterea economică globală în 2023? 

2022 a fost un an șocant. Rezultatele de creștere pentru 2022 au fost mult mai stabile decât în anii 2020 și 2021, care au consemnat cea mai mare recesiune globală înregistrată vreodată, urmată de cea mai puternică redresare. Dar 2022 a fost un an extrem de tumultuos, economia globală fiind lovită de numeroase șocuri negative – de la preocupările legate de cerere și ofertă, care s-au revărsat pe piețele forței de muncă și un al treilea mare val de COVID-19, până la războiul din Ucraina. 

Pe măsură ce avansăm în 2023, politica monetară restrictivă se intensifică, însă băncile centrale continuă să avanseze. 28 din cele 31 de economii de top și-au majorat ratele dobânzilor. Probabil că vor mai fi și altele. Conform proiecțiilor sale actuale, Rezerva Federală (Fed) va fi majorat ratele cu un total de aproximativ 500 de puncte de bază (pb) până în primul trimestru al anului 2023. 

Analiștii consideră că Fed ar putea stopa majorările dobânzilor până la sfârșitul primului trimestru din 2023, fiind urmată de alte bănci centrale importante. Această activitate a băncilor centrale pune sub semnul întrebării previziunile pentru anul viitor.

La ce să ne așteptăm de la piețele bursiere în 2023?

Raportul price-to-earnings (P/E) al S&P 500 a fost redus de către investitori de până la șapte ori, ca răspuns la un an caracterizat de șocuri macroeconomice și geopolitice majore, în timp ce alte segmente speculative de creștere au înregistrat scăderi de 70-80% față de maximele înregistrate. 

Cu toate că factorii fundamentali au rezistat acestor șocuri, este posibil ca mediul de creștere favorabil din acest an să nu reziste și după 2023. Pe măsură ce condițiile financiare și politica monetară se înăspresc și mai mult, factorii fundamentali s-ar putea deteriora. Potrivit experților în previziuni, piața forței de muncă va scădea, iar rata șomajului va crește până la aproximativ 5%, în timp ce economia va trece, de asemenea, printr-o recesiune moderată. 

Potrivit experților, consumatorii care au avut ceva economii în urma blocajului și-au folosit în mare parte surplusul de numerar post-COVID și acum se confruntă cu un efect negativ mai larg asupra bogăției din partea tuturor activelor simultan, inclusiv locuințe, obligațiuni, acțiuni, investiții alternative/private și criptomonede. 

În 2023, metaforic vorbind, bulgărele de zăpadă ar trebui să continue să prindă viteză, pe măsură ce consumatorii și companiile își reduc semnificativ cheltuielile de capital și cheltuielile discreționare.

Analiștii anticipează că Dow Jones va testa din nou minimele din 2022 în prima jumătate a anului 2023, pe măsură ce Fed va strânge șurubul prea mult în contextul unor fundamente mai proaste. Se preconizează că indicele Dow Jones va testa maximele până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a acestui sell-off, a deflației, a creșterii șomajului și a deteriorării sentimentului mediului de afaceri, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru ca Fed să înceapă să semnaleze o schimbare de curs.  

La ce să privim în 2023?

Acțiunile sunt direct influențate de lichiditățile din economie, cu cât există mai mulți bani de cheltuit, cu atât mai mult cresc prețurile acțiunilor. Băncile centrale sunt gardienii acestei lichidități și, prin urmare, acesta este motivul pentru care traderii acordă atât de multă atenție ședințelor și deciziilor lor, iar anul 2023 este puțin probabil să fie diferit.  

Ratele dobânzilor – și indicii asupra unei posibile recesiuni 

Un aspect cheie pe care investitorii trebuie să îl urmărească în 2023 este cel al ratelor dobânzilor, deoarece Rezerva Federală a lasat de înțeles faptul că ar putea încetini sau opri creșterea ratelor, probabil în primele luni – o schimbare semnificativă a politicii.  

Pentru a combate inflația galopantă, care a atins maximele mai multor decenii, ratele au fost majorate într-un ritm fără precedent în 2022. Fed a majorat ratele de șapte ori la rând, inclusiv în patru sesiuni consecutive cu 75 de puncte de bază, de la 0 la 0,25% la începutul anului 2022 la 4,25 la 4,5% la sfârșitul anului. În plus, prin vânzarea rapidă a portofoliului său de obligațiuni, Fed a redus semnificativ lichiditatea sistemului financiar. 

Aceste măsuri au determinat scăderea piețelor de acțiuni și a celor de obligațiuni, astfel încât, investitorii care caută o posibilă revenire a pieței trebuie să fie foarte atenți la Fed.  

Știrile curente 

Prețul indicilor bursieri este calculat folosind datele provenite de la companiile care îl alcătuiesc. De aceea, este important să urmărești îndeaproape toate știrile majore și raportările companiilor care au cea mai mare pondere în acest indice de referință.

Datele economice 

Acestea pot include șomajul, balanța comercială, rata de creștere a PIB-ului, rata inflației, vânzările cu amănuntul, achiziția de bunuri cu folosință îndelungată, comenzile industriale, sentimentul mediului de afaceri sau încrederea consumatorilor. 

Dolarul American 

Valoarea dolarului american poate afecta profitabilitatea exporturilor sau a importurilor companiilor listate în SUA. În cazul în care dolarul american scade, indicele tinde să crească. 

FED 

Comunicatele Rezervei Federale privind ratele dobânzilor, precum și conferințele de presă, au, de obicei, impact asupra evoluției piețelor de capital.  

Concluzie

Anticiparea evoluției pieței bursiere este, după cum se știe, dificilă. La urma urmei, dacă ar fi fost ușor, investitorii ar fi fost pregătiți pentru colapsul din 2022, dar puțini au prezis lovitura de anul trecut, cauzată de o combinație între inflația mare, creșterea bruscă a ratelor dobânzii și de războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la combustibili și la mărfuri.

Deși performanța trecută nu reprezintă o garanție în ceea ce privește evoluția viitoare, după cum se spune, unii experți scot în față trendurile istorice pe termen lung pentru a-l asigura pe investitori că piețele bear nu durează la nesfârșit.