În mod previzibil, Banca Centrală Europeană s-a alăturat altor autorități monetare majore ale lumii în cel mai mare experiment din istoria băncilor centrale. Modelul este familiar. În primul rând, băncile centrale taie rata dobânzii de politică până la "zero". În faţa slăbiciunii economice continue şi după ce nu mai pot utiliza instrumentele convenţionale, băncile îmbrățișează abordarea neconventionala a relaxării cantitative QE, citim în site-ul marketwatch.com.
Teoria din spatele acestei strategii este simplă: Incapabilă să reducă prețul creditelor în continuare, băncile centrale se concentreze pe extinderea cantitativă. Argumentul este că această mișcare de la tarif la ajustări cantitate este echivalentul funcțional al relaxării suplimentare a politicii monetare. Astfel, chiar la ratele nominale ale dobânzilor de zero, se presupune că băncile centrale au încă arme în arsenalul lor.
Dar sunt acele arme capabile să ducă sarcina până la capăt? Pentru BCE și Banca Japoniei, ambele confruntându-se cu riscuri formidabile economiilor lor și ale nivelului prețurilor agregate, această problemă reprezintă o întrebare inactivă. Pentru Statele Unite ale Americii, unde consecințele relaxării cantitative rămân de văzut, răspunsul este la fel în consecință.
Impactul relaxării cantitative depinde de cei "trei T" ale politicii monetare: transmisie – canalele prin care politica monetară afectează economia reală; tracțiune – de adaptare a economiilor la acțiunile de politică; și „time consistency” consecvență în timp – credibilitatea neclintită a promisiunii autorităților de a atinge obiectivele specifice. În consecinţă, o analiză bazată pe cele trei T ar trebui să ofere un moment de pauză BCE, în acţiunile acesteia.
În ceea ce privește primul T – transmisia, Fed sa concentrat pe așa-numitul efect de avere.
În primul rând, extinderea bilanțului la 3600 miliarde dolari la sfârșitul anului 2008 – care a depășit cu mult cele 2500 miliarde dolari în termeni de creștere nominală brută a Produsului Intern în perioada relaxării cantitative – a stimulat piețele de active. S-a presupus că îmbunătățirea performanței portofoliului investitorilor – care se reflectă în creşterea de trei ori mai mult a S&P 500 SPX, + 1,44% de la minimul de crită consemnat în martie 2009 – ar stimula o explozie a cheltuielilor din partea consumatorilor din ce în ce bogați. Banca Japoniei a folosit o justificare similară pentru propria sa politică de relaxare cantitativă și calitativă.