Profitând de scăderea bruscă a preţului petrolului, China a accelerat în mod agresiv în ultimii ani acumularea de rezerve de ţiţei strategice, fapt care îi conferă un rol în ce priveşte creşterea preţurilor, spun experți în domeniul energetic.
"Indiferent de ceea ce se întâmplă pe partea ofertei, există acest Joker, acest as în manecă a rezervelor de petrol strategice", a declarat Jodie Gunzberg, directorul global pe active şi mărfuri la S&P Dow Jones Indices, în cadrul unui eveniment desfăşurat marţi la Londra.
"În cazul în care OPEC îngheaţă producția și încearcă să ducă prețul înapoi sus, China ar putea alege să nu cumpere petrol la preț mare și să-şi folosească doar rezervele sale", a adăugat ea. "Sau chiar mai dramatic, China ar putea începe ea însăşi să exporte, așa cum a făcut și cu alte mărfuri."
În primul scenariu, cererea mondială de petrol va scădea, ceea ce ar putea opri un potențial de recuperare a prețurilor. În al doilea scenariu, aprovizionarea ar putea creşte și compensa orice îngheţare sau reducere a producţiei convenită de alți producători.
În orice caz, stocurile existente înseamnă, în esență, faptul că statul chinez a creat o frână de urgență care să fie trasă în cazul în care prețurile cresc prea repede faţă de ceea ce-şi doreşte. Iar acest lucru crează un risc mare pentru piețele energetice, a spus Gunzberg.
"Este o necunoscută care ar putea menține prețurile petrolului jos mai mult decât ne-am fi putut aștepta ", a spus ea.
"Am văzut China facând astfel de lucruri cu alte mărfuri. Am văzut-o cum a procedat cu bumbacul, cu nichelul, cu alte metale industriale. Tot ceea ce este ușor de a stoca, China pare să cumpere, ori de câte ori este ieftin."