Factorii de decizie din China au continuat să exercite un control strict asupra yuanului. Monedei, cunoscută de asemenea sub numele de renminbi, îi este permisă valorificarea în orice direcţie în marja de 2%, iar rata de schimb este stabilită zilnic de factorii de decizie ai Băncii Populare a Chinei. Procesul în privinţa modului în care se stabileşte rata centrală este relativ opac.
Acum, factorii de decizie vor fixa rata în funcţie de cum yuanul a fost tranzacţionat la închiderea zilei precedente, cedât mai mult control forțelor pieței.
Într-o declarație, reprezentanții Bancii Populare Chineze au declarat că au devalorizat yuanul pentru că vor ca acesta să reflecte mai bine forțele pieței. Dar de un yuan mai slab, mai orientat spre piață va beneficia, de asemenea economia Chinei în mai multe moduri.
Iată cum:
Exporturile Chinei au se află într-un surprinzător declin abrupt de 8,3% în luna iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor date publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute. În general, creșterea economică a Chinei este lentă. Economia s-a extins la o rată de 7,4% în 2014, cea mai mică din ultimele decenii. Și, potrivit datelor oficiale, este să atingă o rată de creştere de 7% în acest an.
Dar în timp ce investitorii au fost dezamăgiți de amploarea declinului, acesta nu reprezintă totuşi o surpriză.
Monedele exportatorilor rivali – cum ar fi Yenul japonez şi Won-ul sud-coreean s-au depreciat în raport cu dolarul, în timp ce de yuanul a fost relativ stabil. Într-adevăr, moneda chineză a fost, în acest an, a doua cea mai performantă valută emergentă în raport cu dolarul, după moneda din Hong Kong, care a înregistrat cea mai bună performanță.
Slăbiciunea relativă a monedelor rivalilor Chinei a dat rivalii Chinei un avantaj pe piaţa exporturilor, după cum arată datele. Prin decizia de a permite slăbirea yuanului, China îşi ajută practic exportatorii să-şi recâștige avantajul lor competitiv.
Exporturile au reprezentat 22% din Produsul Intern Brut al Chinei în 2014, potrivit datelor Băncii Mondiale. Deci, o creștere mai robustă a exporturilor poate avea un impact mare asupra PIB-ul țării.