Scriitorul american Michael Casey a vorbit cu un lider industrial din Indonezia în cartea sa Târgul nedrept: Cum sistemul nostru financiar sfărâmat distruge Clasa Mijlocie, ce urmează a fi publicată în curând.
China, cu expansiunea transportului sprijinită de stat, „este precum un covor roşu fără sfârşit“ pentru investitori, spune Hendrik Sasmito, preşedintele grupului de companii PT Panarub, care confecţionează pantofi sport pentru branduri de renume precum Adidas, Mizuno din Japonia şi New Balance din SUA.
„Pe măsură ce avansezi către interiorul ţării, găseşti mereu următorul oraş care este pregătit pentru dezvoltare şi care te aşteaptă să investeşti“. Fabrica lui Sasmito este lângă portul poluat Tanjang Priok de lângă Jakarta, singurul loc viabil pentru construcţia unei fabrici date fiind costurile de transport, spune acesta. „Şi asta înseamnă că preţul terenului este mult mai mare, pentru că toată lumea vine aici“, adaugă acesta. „În timp ce în China ce se întâmplă? Dacă te muţi mai spre centrul ţării, ei îţi dau fabrica. Tu numai vii şi întorci cheia. Ei deţin aceste fabrici vechi de stat şi nu le vor goale, aşa încât nu trebuie decât să te muţi acolo. Asta face o mare diferenţă la capitalul de lucru“.

SURSA: Business Insider