Iată de ce prăbuşirea preţului petrolului este un succes pentru SUA

Prețul petrolului s-a prăbușit la minime multi-anuale. Scăderea prețurilor la energie este bună pentru consumatorul american, dar este rea pentru marii producători de energie din Statele Unite. Să ne reamintim, progresul tehnologic în fracturarea hidraulică a dus la boom-ul energiei de șist din Statele Unite, care a fost o sursă de creștere economică datorită cheltuielilor de capital și crearea de locuri de muncă în industrie. Dar prețul mic al petrolului ar putea pune această poveste în pericol, citim în portalul de ştiri american Business Insider.

Aşadar, este scăderea prețurilor bună sau rea? Liz Ann Sonders, analist la firma Charles Schwab ne oferă o matematică simplă, ce pune totul în lumină.

„Cheltuielile de consum reprezintă 68% din economia SUA. Cheltuielile de capital în ce priveşte petrolul și gazul de şist reprezintă aproximativ 1% din PIB-ul Statelor Unite și mai puțin de 9% din totalul cheltuielilor de capital ale SUA, care la rândul său reprezintă aproximativ 12% din PIB-ul american. Prin urmare, beneficiul prețurilor mai mici la energie pentru consumatori și multe întreprinderi loveşte în companiile energetice și/sau cheltuielile de capital orientate spre energie, în special în statele americane orientate spre energie.”

Deci, dacă nu ești puternic expus la cheltuielile de capital din energie, scăderea prețului la petrol şi alte sectoare energetice este în general bună.

La un eveniment media de joi, Jeffrey Kleintop colegul Lizei Sonders a remarcat faptul că din punct de vedere istoric, consumatorii cheltuie fiecare bănuţ din economiile pe care şi le-au făcut pe semana ieftinirilor din energie.

„În ceea ce privește cheltuielile de capital, să băgăm de seamă că sunt tot felul de industrii care nu au legătură cu petrolul sau forajul. Costurile energetice mai mici le va încuraja să cheltuiască mai mult.”

"Cheltuielile de capital interne din Statele Unite au crescut cu mai mult de 600 miliarde dolari în ultimii patru ani, 100 miliarde de dolari fiind orientate spre energie", anunţă Liz Ann Sonders. "Se poate argumenta că o mare parte din cheltuielile de capital din alte sectoare ar putea beneficia de reducerea costurilor de exploatare, graţie prețurilor mai mici la energie."

Și lista cu lucruri bune poate continua.

"Prețuri mai mici la energie au menţinut, de asemenea, inflaţia la un nivel scăzut, ceea ce reprezintă un plus atât pentru economia Statelor Unite cât şi pentru piața de capital", a adaugat Sonders.

"Inflația la un nivel jos are însemnătatea istorică a unei evaluări de capitaluri proprii mai mari. De fapt, există o directă corelare inversă între greutatea sectorul energetic reflectată în indicele S&P 500: O greutate mai mică, ca urmare a prețurilor mai mici la energie, a dus la un mai mare raport per ansamblu a S&P 500 P/E și invers."

În final putem spune că prețuri mai mici sunt în mod clar foarte bune atât pentru economia Statelor Unite și pentru ansamblul piaței de capital.