Rapoartele privind câştigurile în cel de-al treilea trimestru au început să fie date publicităţii, iar cifrele par să fie slabe. Rezultatele companiei British Petroleum a scos faptul că profiturile sale au scăzut cu 40% față de trimestrul al treilea din 2014, dar au crescut, de asemenea cu 500 de milioane de dolari din trimestrul al doilea al acestui an, scrie portalul de ştiri Business Insider.
BP a declarat că şi-a calculat proiecţia până în 2017 la un preţ de 60 de dolari barilul și că-şi va alinia operațiunile pentru a se potrivi cu această prognoză. Gigantul petrolier britanic îşi reduce de asemenea planurile de cheltuieli, cu așteptări potrivit cărora cheltuielile de capital vor scădea la 19 miliarde de dolari în 2015, apoi până la 17, urmând să ajungă la 19 miliarde de dolari la an, în 2017. Acum un an, compania a planificat privind cheltuielile de la 24 la 26 miliarde de dolari în 2015.
BP se așteaptă să obţină 10 miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an, plus o suplimentare de la 3 la 5 militarde de dolari în 2016, și apoi de la 2 la 3 miliarde de dolari anual ulterior. Această viziune reflectă un plan de micsorare semnificativă a cheltuielilor în următorii câțiva ani, recunoscând astfel faptul că există o suprasaturare pe piaţă. În ciuda declinului considerabil ale profiturilor, BP bate estimarile analiştilor.
The Wall Street Journal a raportat că cele mai mari 4 companii petroliere din lume – BP, ExxonMobil, Chevron și Royal Dutch Shell – a avut un deficit de cash de 20 de miliarde de dolari în primele 6 luni ale anului 2015. Toate cele 4 companii au planuri de a-şi aduce cheltuielile suficient de jos suficient astfel încât veniturile să acopere dividendele, dar acest lucru poate dura câţiva ani.
Accentul pus pe cheltuieli, cu promisiuni de a nu se atinge de dividende sugerează că un număr mare de investiții planificate nu vor merge mai departe. WSJ spune că reducerea cheltuielilor a condus la amânarea proiectelor care ar avea un randament de 7,3 miliarde de barili randament petrol. CEO-ul BP, Bob Dudley a declarat pentru Financial Times că societatea a amânat o decizie în privinţa unor investiții la proiectul off-shore Mad Dog din Golful Mexic până anul viitor.
În timp ce marii petrolului pot să se descurce pentru o vreme, companiile de exploatare, cei care forează au tăiat deja dividende. Noble Corp a anunțat la 23 octombrie o decizie de a reduce dividendelor cu mai mult de jumătate. Precision Drilling va fi probabil nevoit să taie din dividende sau, potrivit Scotiabank.
În altă ordine de idei, avem situaţia o negativă pentru companiile E & P, Maersk Oil, o companie de petrol daneză și subsidiară a AP Møller-Maersk a anunțat decizia de a reduce forța de muncă de la 10 la 12%. Maersk operează în Marea Nordului, o regiune asaltată, cu costuri de producție ridicate.
Știri negative din întreaga industrie se reflectă în prețurile mici din al treilea trimestru. Prețurile petrolului au căzut în această vară, după saltul de până la 60 de dolari barilul în luna iunie, stând sub 50 dolari barilul în mare parte a celui de-al 3-lea trimestru. Pretul petrolului a căzut din nou în ultima săptămână în urma temerilor tot mai mari că saturaţia de petrol de pe piaţă nu se atenuează atât de repede pe cât s-a sperat. Petrolul WTI a scăzut sub 44 de dolari pe baril la 27 octombrie, iar ţiţeiul Brent a ajuns la 47 de dolari pe baril.
Într-un continuu semn de slăbiciune, situaţia a destabilizat piaţa petrolului, într-un fenomen în care prețurile de pe piaţa futures sunt mult mai ieftine decât contractele pe termen lung. Preţurile sunt capricioase din cauza saturării pieţei, în cadrul prognozei că piețele se vor restrânge la un moment dat în viitor.
Agenţia Internaţională pentru Energie a raportat săptămâna trecută că stocurile de titei au crescut cu 8 milioane de barili, subliniind supraabundența din aprovizionare. Petrolul WTI cu livrare în luna Decembrie este acum redus cu 95 de cenți în raport faţă de contractele din Ianuarie, cea mai mare reducere din ultimele cinci luni.
Creșterea nivelului de stocare a contribuit la creșterea sentimentului de instabilitate pe piețele de petrol. Speculatorii au ridicat preţul la cea mai înaltă rată din luna iulie până acum, în creștere cu 18% pentru săptămâna încheiată la 20 octombrie, în conformitate cu noile date de la Commodity Futures Trading Commission din SUA. "Declinul forajului şi producţiei din SUA nu este suficient pentru a reechilibra chiar şi piața americană, ca să nu vorbim de cea mondială", a declarat analistul Tim Evans de la Citi Futures Perspective într-un interviu pentru Bloomberg. "Cât de mult vrei cu adevărat să plăteşti pentru următoarele milioane de barili de nu ai nevoie?"
Prețurile gazelor naturale se prăbuşesc, de asemenea, ajungând la cele mai scăzute niveluri din 2012 până acum. Prețurile NYMEX au scăzut cu aproape 10% numai în 26 octombrie, scăzând sub 2,10 dolari la un milion Btu. A fost cel mai mare declin într-o singură zi, în aproape doi ani. În timpul tranzacționării din 27 octombrie, prețurile gazelor naturale au scăzut sub 2 dolari / MMBtu, un prag care nu a fost atins de peste doi ani și jumătate.
Prăbușirea bruscă a prețurilor la gaze naturale provine din producția record de gaze naturale în 2014 și 2015. Stocurilor de gaze naturale sunt acum cu 4,5% peste media din ultimii 5 ani. Cel mai recent catalizator, a fost prognoza meteo cu temperaturi blânde așteptate în SUA în următoarele câteva săptămâni, ceea ce pune problema unei cereri mult mai mici decât se anticipase. Un fenomen El Nino ar putea reduce cererea de încălzire în această iarnă. Prețuri mici de gaze naturale vor da dureri de cap companiilor E & P deja devastate de prețurile scăzute ale petrolului.
Între timp, banca centrală a Chinei a redus ratele dobânzilor din nou, o mișcare neașteptată, care a încurajat piețele emergente. Shanghai Composite a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele două luni, după o mvară de volatilitate care se răspândeşte în întreaga lume preocupările cu privire la stabilitatea piețelor financiare globale. Pe fondul deciziei Rezervei Federale din SUA de a amâna o majorare a ratei în luna Septembrie, reducerea ratei din China a oferit stimulente suplimentare pentru acțiunile piațelor emergente. Pieţele petrolului apreciază o politică monetară relaxată, în special din partea celor mai mari doi importatori de petrol din lume.