Liniile aeriene din intreaga lume se vor confrunta si in 2009 cu probleme semnificative, in contextul actualei crizei financiare, conform previziunilor Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA). Astfel, anul viitor companiile aeriene ar putea afisa pierderi totale de 2,5 miliarde de dolari, jumatate din pierderile pe care le vor afisa in acest an, de 5 miliarde de dolari.

Cele mai mari pierderi vor fi inregistrate de catre liniile aeriene din zona Asia-Pacific, care vor pierde 1,1 miliard de dolari, dublu fata de acest an, cand cifra va ajunge pana la 500 milioane de dolari.

Piata americana va fi singura care nu va inregistra pierderi, urmand sa creasca usor cu sub 1%.Liniile europene insa vor consemna scaderi de circa 1 miliard de dolari din cauza marilor economii europene care sunt deja in recesiune. Si America Latina si Africa vor afisa pierderi semnificative.

Pentru anul viitor traficul de pasageri va scadea, de asemenea, cu 3%, in timp ce veniturile se vor deprecia cu 6%, conform declaratiei lui Brian Pearce, economistul sef al IATA. Conform datelor Asociatiei, anul viitor traficul de marfa va scadea, la randul sau, cu aproximativ 5%.

„Previziunile nu sunt optimiste iar industria aeriana globala se confrunta cu cea mai dificila perioada din ultimii 50 de ani”, a declarat Giovanni Bisignani, directorul general al IATA.

In acest moment la nivel global operaza 1.000 de companii aeriene, insa o parte dintre acestea nu vor putea rezista actualei crize economice. Potrivit lui Giovanni Bisignani, industria aeriana globala ar putea asista in 2009 la eventuale fuziuni.

Sursa: The Star Online