Acestea sunt comunicarea în mediul 3D, bateriile care vor folosi aer pentru alimentarea dispozitivelor, fiecare om va putea contribui la salvarea planetei, transportul în comun care va fi personalizat şi calculatoarele care vor ajuta la alimentarea cu energie a oraşului.
“În următorii cinci ani, interfeţele 3D, cum sunt cele prezente în filme, vor permite interacţiunea în timp real cu holograme 3D ale prietenilor. Filmele şi televizoarele avansează în domeniul 3D, şi pe măsură ce camerele 3D şi camerele holografice devin mai complexe şi de dimensiuni mai mici astfel încât să încapă într-un telefon mobil, vom putea fi capabili să interacţionăm cu fotografii, să navigăm pe internet şi să vorbim cu prietenii în modalităţi complet schimbate”, se arată într-un comunicat al companiei. Cercetătorii IBM lucrează, în prezent, la această tehnologie.
Potrivit oficialilor companiei în următorii cinci ani, dezvoltările ştiinţifice în domeniul tranzistorilor şi bateriilor vor permite dispozitivelor să reziste de 10 ori mai mult decât în momentul de faţă. În anumite cazuri dispozitivele mici nu vor mai avea baterii.
“În locul bateriilor litiu-ion folosite astăzi, cercetătorii dezvoltă baterii ce folosesc aerul din mediul înconjurător astfel încât acesta să reacţioneze cu metale dense din punct de vedere energetic, eliminând un element ce limitează durata de viaţă a bateriilor. În cazul în care aceste cercetări vor avea succes, va rezulta o baterie uşoară, performantă şi reîncărcabila ce va fi capabilă să alimenteze orice dispozitiv, de la maşini electrice până la echipamente de uz casnic”, se arată în document.
Prin restructurarea elementului central al dispozitivelor electronice, tranzistorul, IBM încearcă să reducă cantitatea de energie ce trece prin fiecare tranzistor la o valoare mai mică de 0,5 volţi. Cu cerinţe energetice atât de mici, se pot elimina complet bateriile în cazul anumitor dispozitive, precum telefoanele mobile sau e-reader-ele.
“Rezultatul ar fi apariţia unor dispozitive electronice care nu necesită baterii şi ce pot fi încărcate prin intermediul unei tehnologii numită baleiaj energetic. Anumite ceasuri de mână folosesc această tehnologie în prezent, nu necesită să fie întoarse şi se încarcă pe baza mişcării mâinii. Acelaşi concept poate fi folosit pentru a încărca telefoanele mobile, doar le agităm şi formăm apoi numărul dorit”, spun cercetătorii IBM.
În următorii cinci an fiecare om va putea contribui la salvarea planetei, potrivit IBM.
“Fiecare om este un senzor mobil, chiar dacă nu este un fizician. În cinci ani, senzorii din cadrul telefonului, maşinii, portofelului sau chiar şi din cadrul dinţilor vor oferi oamenilor de ştiinţă o imagine în timp real a mediului înconjurător. Fiecare dintre noi va putea contribui cu aceste date la lupta împotriva încălzirii globale, la salvarea speciilor pe cale de dispariţie sau la documentarea plantelor sau animalelor care pun în pericol ecosistemele de pe glob. În următorii cinci ani, va aparea o clasă întreagă de ‘cetăţeni oameni de ştiinţă’, ce vor folosi senzori simpli pentru a crea seturi imense de date pentru cercetare”, se spune în comunicat.
IBM a patentat, recent, o tehnologie ce permite unui sistem să efectueze analize predictive de precizie a evenimentelor seismice, cum ar fi cutremurele, precum şi oferirea de avertizări timpurii pentru eventuale tsunami, care pot surveni cutremurelor. Invenţia oferă capabilitatea de a măsura şi analiza zona de impact a unui cutremur şi poate prioritiza măsurile de urgenţă necesare.
IBM pune la dispoziţie aplicaţii pentru telefonul mobil care permit utilizatorului obişnuit să contribuie cu date importante la anumite cauze, cum este îmbunătăţirea calităţii apei potabile sau raportarea poluarii fonice. O aplicaţie numită Creek Watch permite cetăţenilor să preleveze o mostră dintr-un pârâu sau un flux de apă, să răspundă la trei întrebări simple referitoare la acel râu, datele putând fi accesate şi de autorităţile locale ce se ocupă cu calitatea apei.
Potrivit companiei de cercetare transportul va fi personalizat în cinci ani.
“Imaginaţi-vă un trafic fără autostrăzi aglomerate, fără metrouri pline, fără întârzieri datorate drumurilor în construcţie şi făra teama de a întârzia. În următorii cinci ani, tehnologiile de analiză avansată vor oferi recomandări personalizate ce ajută oamenii să ajungă în cel mai scurt timp la destinaţie. Sistemele de trafic adaptabile vor învăţa traseele şi comportamentele călătorilor pentru a oferi siguranţă asupra traficului şi informaţii despre ruta aleasă, totul într-un mod dynamic”, se spune în comunicat..
Cercetătorii IBM dezvoltă noi modele care vor prezice rezultatele unor rute de transport diferite pentru a furniza informaţii mult mai detaliate decât raporturile clasice şi decât dispozitivele care doar indică poziţia în cadrul unui ambuteiaj şi decât aplicaţiile web care oferă un timp estimativ petrecut în trafic.
“Folosind modele matematice şi tehnologiile IBM de analiza predictivă, cercetătorii vor analiza şi combina multiple scenarii posibile ce pot afecta navetiştii pentru a furniza cele mai bune rute destinate traficului zilnic. Printre datele ce vor fi analizate se numără informaţii referitoare la accidente rutiere, locaţia persoanei, stadiul actual sau viitor al construcţiilor, gradul de aglomerare al traficului în funcţie de zilele săptămânii, evenimente locale ce pot influenţa traficul, alternative de transport cum ar fi transportul feroviar sau metroul, disponibilitatea locurilor de parcare şi starea vremii”, potrivit cercetătorilor.
Calculatoarele vor ajuta la alimentarea cu energie a oraşelor, în următorii cinci ani.
“Inovaţiile în domeniul calculatoarelor şi centrelor de date permit căldurii şi energiei excesive să încălzească clădirile pe timp de iarnă şi să alimenteze sistemul de aer condiţionat pe timpul verii. Imaginaţi-vă că energia folosită de centrele de date va putea fi reciclată şi reutilizată în folosul oraşului”, spun oficialii IBM.
Circa 50% din energia utilizată de centrele de date moderne este redirecţionată către răcirea cu aer. O mare parte din căldura este irosită deoarece este împrăştiată în atmosferă. În cadrul noilor tehnologii, cum sunt sistemele de răcire cu apă a chip-urilor dezvoltate de IBM, energia termică de la un cluster de procesoare poate fi reciclată eficient astfel încât să ofere apă caldă pentru birouri sau case.
Un proiect pilot din Elveţia ce implică un sistem de calculatoare dotate cu această tehnologie va economisi 30 de tone de emisii de dioxid de carbon în fiecare an, echivalentul unei reduceri cu 85% a amprentei de carbon. O reţea de capilare microfluidice din interiorul unui radiator ataşat pe suprafaţa fiecărui chip din cluster va permite apei să curgă la câţiva microni de materialul semiconductor. Având debitul de apă situat atât de aproape de fiecare chip, căldura poate fi eliminată mai eficient. Apa încălzită la 60 °C este trecută printr-un schimbător de căldură pentru a furniza căldura necesară altor sisteme.
“’Lista ‘Next Five in Five’ se bazează pe tendinţele pieţei şi ale societăţii care ne vor transforma vieţile, precum şi pe tehnologii emergente din cadrul laboratoarelor de cercetare IBM din toată lumea care pot face ca aceste inovaţii să devină realitate”, se arată în comunicatul companiei.
SURSA: Agerpres
IBM a prezentat cinci tehnologii ce ne vor schimba viaţa în următorii cinci ani
31 decembrie 2010, 12:05
Ultima modificare în 31 decembrie 2010, 14:05
IBM a prezentat “Next Five in Five”, o listă de inovaţii ce au potenţialul de a schimba modalitatea în care oamenii îşi desfăşoară activitatea în următorii cinci ani.
Etichete:
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: HI-TECH
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook