IBM ar putea deschide, la Târgu Mureş, un centru de excelenţă în cercetare, al 11-lea la nivel mondial al companiei americane. La sfârşitul săptămânii trecute, directorul executiv IBM, Spiros Teleoglou şi directorul executiv IBM Research, Christos J. Georgiou s-au aflat la Târgu Mureş, pentru a purta discuţii cu reprezentanţii municipalităţii pe această temă.
"Reprezentanţi ai companiei americane IBM, au fost prezenţi vineri, 28 ianuarie 2011, în Târgu Mureş pentru a avansa discuţiile cu primăria municipiului privind înfiinţarea în România a unui centru de excelenţă în cercetare. În acest sens, un memorandum de înţelegere este prevăzut a fi semnat în cursul lunii februarie. Negocierile privind oportunitatea deschiderii la Târgu Mureş a centrului de excelenţă în cercetare au demarat în luna noiembrie a anului trecut la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Emil Boc, a primarului Dr. Dorin Florea şi a lui Thomas Reeves, vicepreşedinte global al IBM Research", se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii luni de Primăria Târgu Mureş.
Potrivit documentului, reprezentanţii IBM au subliniat că selectarea amplasamentului este foarte riguroasă, iar alegerea României, respectiv a municipiului Târgu Mureş, s-a făcut ţinându-se cont de tradiţia în medicină şi farmacie, rezultate deosebite în cercetare, calitatea învăţământului superior, a proiectelor importante demarate la nivel local şi, ulterior extinse, în principal cele în parteneriat cu SMURD şi Ministerul Sănătăţii.
‘Oportunitatea deschiderii la Târgu Mureş al celui de-al 11-lea centru mondial IBM de excelenţă în cercetare coincide cu strategia DigitalMureş prin care municipiul îşi propune să devină un ‘oraş ştiinţific de cercetare şi informatică medicală’ recunoscut la nivel naţional şi internaţional’, se mai arată în comunicat.
Documentul mai relevă că primarul municipiului, dr. Dorin Florea intenţionează să coaguleze spaţiul universitar transilvănean, reprezentat de principalele oraşe din această arie geografică pentru a crea un pol de cercetare şi inovaţie capabil să deservească nu doar România, ci şi întreaga zonă balcanică.
Mai mult – se arată în comunicat – este prevăzut un amplu proces de instruire şi pregătire în laboratoarele IBM din lume, cum ar fi cel din Zürich sau alte centre internaţionale, pentru specialiştii români.
"În viitor, acest centru va deveni un punct de atracţie pentru cercetătorii români din străinătate, dar şi pentru specialiştii prezenţi în ţară, datorită numeroaselor locuri de muncă ce vor fi create. Memorandumul de înţelegere ce urmează a fi semnat de către IBM Research şi Primăria Târgu Mureş va stabili următoarele măsuri de implementare, respectiv evaluarea de către IBM împreună cu mediul universitar din Transilvania şi cu autorităţile române, a liniilor majore de cercetare în viitorul centru, dar şi a investiţiilor necesare", mai subliniază conducerea Primăriei Târgu Mureş.
SURSA: Agerpres