Gigantul din industria informatica IBM a anuntat ca intentioneaza sa restructureze mai multe posturi din Statele Unite si va apela la „outsourcing” in India pentru a reduce din pierderile acumulate pe fondul crizei financiare. Vestea a picat ca o ghilotina peste angajatii americani ai companiei, in contextul in care IBM va primi mai multe miliarde de dolari ca ajutor de stat. IBM indeplineste conditiile impuse de programul de refacere a economiei American Recovery and Reinve
Gigantul din industria informatica IBM a anuntat ca intentioneaza sa restructureze mai multe posturi din Statele Unite si va apela la „outsourcing” in India pentru a reduce din pierderile acumulate pe fondul crizei financiare. Vestea a picat ca o ghilotina peste angajatii americani ai companiei, in contextul in care IBM va primi mai multe miliarde de dolari ca ajutor de stat.
IBM indeplineste conditiile impuse de programul de refacere a economiei American Recovery and Reinvestment Act, instaurat de presedintele Obama, in care sunt incluse mai multe companii care vor contribui printre altele la modernizarea retelelor de inalta tensiune, centralizarea in format electronic a fiselor pacientilor din sistemul de sanatate sau „popularizarea” utilizarii de retele broadband. Angajatii au fost infuriati de declaratia directorului executiv al IBM, Sam Palmisano, care sustine ca va reusi sa creeze pana la un milion de noi locuri de munca, prin ajutorul de 30 de miliarde de dolari de la stat , in urmatoarele 12 luni insa nu a specificat ca acest demers va avea loc… in America.
Desi compania se lauda ca numarul angajatilor a crescut de la 386.558 la finele lui 2007 la 398.000 in decembrie 2008, realitatea arata ca tot in aceeasi perioada numarul angajatilor americani a scazut de la 121.000 la 115.000.
Surse din industrie sustin ca peste 5.000 de locuri de munca vor fi „exportate” in India, unde mana de lucru costa o fractiune din cea de pe pamantul american. Sindicatele au anuntat ca nu vor permite ca o companie americana sa primeasca ajutor din partea Washingtonului, bani stransi tot de la contribuabili americani pentru a face profit pe pietele emergente.