Ingrijorati de criza globala de alimente, IBM si cercetatorii Universitatii din Washington au lansat un nou program pentru dezvoltarea unor specii mai rezistente de orez ce ar putea produce recolte cu proprietati nutritionale mai multe si mai diverse.
Avand o putere de procesare de 167 teraflopi, echivalentul primelor trei supercomputere din lume, supercomputerul IBM World Community Grid va folosi puterea neutilizata si donata de aproape un milion de computere individuale pentru o noua initiativa – proiectul “Orez hranitor pentru intreaga lume” ("Nutritious Rice for the World") – ce va studia orezul la nivel atomic si il va combina prin tehnici traditionale folosite de fermieri de-a lungul istoriei.
Proiectul poate fi terminat in mai putin de doi ani, in comparatie cu cei peste 200 de ani in care s-au folosit sisteme de calcul conventionale. World Community Grid va rula un program de modelare tridimensionala creat de biologii din domeniul de calcul de la Universitatea Washigton pentru a studia structurile proteinelor ce formeaza compozitia orezului.
Intelegerea structurii este necesara pentru a identifica functiile acelor proteine si pentru a permite cercetatorilor sa identifice care dintre acestea ar putea ajuta la producerea mai multor boabe de orez, sa alunge insectele, sa reziste bolilor si sa contina mai multe elemente nutritionale. In final, acest proiect va crea cea mai mare si mai completa harta cu proteinele orezului si functiile lor, ajutand agricultorii si fermierii sa aleaga planetele pentru incrucisare in vederea obtinerii unor recolte mai bune.
“Problema consta in existenta a 30.000 si 60.000 de structuri proteice diferite pentru studiu,” a declarat investigatorul principal, Dr. Ram Samudrala, profesor asociat al departamentului de microbiologie, Universitatea Washington.
“Ne-ar lua foarte mult timp daca am folosi metode traditionale de laborator pentru identificarea structurilor detaliate si a functiilor proteinelor esentiale. Rularea programului nostru pe World Community Grid reduce timpul necesar de la 200 la 2 ani.”
World Community Grid se apropie rapid de un record, record ce va fi atins saptamana aceasta, intrucat sistemul grid va totaliza un milion de computere inregistrate ce ajuta la dezvoltarea cercetarilor stiintifice. In fiecare saptamana mii de oameni se inscriu in acest proiect ce dezvolta numeroase cercetari importante pentru boli precum cancerul si SIDA. Proiectul orezului este ultimul care foloseste sistemul grid si ar putea avea un impact major asupra sanatatii mondiale.
“Acest proiect ar putea ajuta fermierii din toata lumea sa aiba recolte mai bune si sa alunge foametea,” a declarat Stanley Litow, Vice President of Corporate Citizenship and Corporate Affairs, President of IBM International Foundation.
World Community Grid, cel mai mare sistem grid din lume folosit in scop umanitar, are aproape 380.000 de membri din peste 200 de tari si link-uri catre aproape un milion de computere. Voluntarii sunt cei ce fac diferenta deoarece ei isi impartasesc timpul de calculator, astfel incat cercetatorii sa isi poata desfasura cercetarile mai rapid.
Data: 22 mai 2008
Sursa: IBM