Firma de analiza Gartner Inc. a pozitionat IBM drept lider mondial pe piata software-ului pentru dezvoltarea aplicatiilor si a managementului de proiecte, respectiv al portofoliului de produse. Clasamentul a fost realizat pe baza veniturilor totale din software inregistrate in 2005, IBM detinand cea mai ridicata cota de piata, conform Gartner.

Potrivit raportului independent, IBM a fost compania cu cea mai mare cota de piata, de 25,4%, aproape dubla fata de cea inregistrata de cel mai apropiat competitor. Gartner a mentionat de asemenea ca intre primii zece jucatori de pe piata managementului de proiecte si al portofoliului de produse, IBM a inregistrat cea mai puternica rata de crestere dintre competitorii sai.

Piata totala a software-ului pentru dezvoltarea de aplicatii si a managementului de proiecte, respectiv al portofoliului de produse a crescut, in 2005, cu 6,7%, ajungand la mai mult de sapte miliarde de dolari.

Compania IBM a fost de asemenea remarcata pentru pozitia de lider pe categorii ale pietei de software pentru dezvoltarea de aplicatii, incluzand Software Change si Configuration Management, Java Development Tools, Language-Oriented Development Environments, Object-Oriented Analysis and Design, si o categorie generala denumita Other Application Development Tools.

Studiul Gartner analizeaza veniturile totale din software ale producatorilor care activeaza pe piata software-ului pentru dezvoltarea aplicatiilor si a managementului de proiecte, respectiv al portofoliului de produse. Gartner este un furnizor de servicii de cercetare si analiza privind industria globala a tehnologiei informatiei.

Sursa: Capital, 02 iunie 2006