IBM a prezentat concluziile raportului Global Innovation Outlook (GIO) cu privire la sistemul de administrare a apei, raport intocmit in urma unor sesiuni de brainstorming realizate in intreaga lume la care au luat parte sute de specialisti de renume mondial in domeniul administrarii sistemelor de furnizare a apei – oameni de stiinta, academicieni, companii si guverne – pentru a-si impartasi cunostintele si pentru a discuta strategii de imbunatatire a eficientei acestor sisteme. Aces
IBM a prezentat concluziile raportului Global Innovation Outlook (GIO) cu privire la sistemul de administrare a apei, raport intocmit in urma unor sesiuni de brainstorming realizate in intreaga lume la care au luat parte sute de specialisti de renume mondial in domeniul administrarii sistemelor de furnizare a apei – oameni de stiinta, academicieni, companii si guverne – pentru a-si impartasi cunostintele si pentru a discuta strategii de imbunatatire a eficientei acestor sisteme. Aceste sesiuni au scos la iveala faptul ca societatea si companiile se confrunta cu unele provocari complexe atunci cand se pune problema intelegerii si administrarii resurselor de apa de pe planeta. Lipsa unor informatii viabile a fost identificata ca fiind un obstacol major in managementul eficient al apei.
In mod similar, un nou studiu IBM a relevat un decalaj in crestere intre companii si organizatii cu privire la recunoasterea problemelor de administrare a apei si la gestionarea proceselor din ce in ce mai complexe referitoare la furnizarea acesteia. Majoritatea companiilor au apreciat managementul apei ca fiind o prioritate de top, desi le lipseau metodele si sistemele necesare pentru administrare si control. De exemplu, 77% dintre cei intervievati au considerat managementul apei ca fiind extrem de important pentru afacerile lor, dar unui procent de 51 % le lipsea suportul pentru implementarea unui sistem eficient. In plus, 63% dintre directori au acuzat lipsa accesului la sistemele integrate de administrare a apei si la sistemele computerizate de sustinere a deciziilor.
“Indiferent de ramura industriala sau aria geografica, managementul inteligent al apei este o problema cu care se confrunta fiecare companie si organizatie guvernamentala de pe planeta”, a afirmat Sharon Nunes, Vicepresedinte Big Green Innovations, IBM. “Fara o intelegere suficienta a factorilor care afecteaza aprovizionarea si consumul de apa pe termen apropiat si lung – probleme complexe cum ar fi accesul, calitatea, costul si refolosirea – creste in mod semnificativ riscul de esec”.
Concluzii importante ale studiului GIO:
• Nu poti administra ceea ce nu poti masura. Managementul apei este slab inteles si destul de deficitar. Mai multe date sunt necesare pentru o intelegere ampla asupra modului in care apa este utilizata de catre industrie, agricultura si indivizi. Consumul de apa trebuie sa fie monitorizat si contorizat pentru a detecta deficientele. Atat datele cat si analizele care rezulta in urma prelucrarii lor ar trebui impartasite intre guverne, academii si ramuri industriale.
• Apa este o parte integranta a aproape oricarui sistem de pe planeta, incluzand comertul, industria alimentara si producerea energiei electrice. Apa este utilizata pentru a realiza orice, de la electricitate la automobile. Interactiunile complexe dintre aceste sisteme trebuie sa fie realizate si intelese mai bine pentru a informa factorii de decizie politici si economici.
• In ciuda faptului ca este cea mai valoroasa resursa naturala a planetei, apa este deseori pe gratis sau foarte ieftina, spre deosebire de hrana sau energie. Acest lucru duce la risipa si la utilizare eronata. Exista insa modele viabile care combina drepturile omului cu structuri financiare pentru a reduce risipa.
• Nu toate informatiile referitoare la apa sunt costisitoare pentru a fi adunate intr-o baza de date. De fapt, cele mai multe deja exista sub o forma sau alta in toata lumea. Trebuie doar sa fie adunate, organizate si impartite.
• Un exemplu de colaborare de succes care promoveaza colectarea datelor in sectorul public si privat este proiectul SmartBay Galway din Irlanda. Proiectul va aduna in timp real date referitoare la calitatea apei, conditiile marine si de coasta, compozitia chimica si va oferi un suport semnificativ intreprinderilor locale si economiei Irlandei.
• Tehnologia va juca un rol important in viitor in furnizarea apei miliardelor de locuitori din mediul urban. Infrastructura inteligenta – inclusiv contorizarea in timp real si remedierea automata a problemelor – va furniza solutii care se adreseaza zonelor urbane.
Declaratii
“Orice strategie de administrare a apei a oricarei companii ar trebui sa se bazeze pe cunoasterea detaliata atat a propriului consum, cat si a situatiei apelor locale. Strategia ar trebui condusa atat din nevoia de a maximiza eficienta sistemelor de administrare a apei, de a reduce cantitatea de energie utilizata si de a minimiza costurile din interiorul companiei, cat si din dorinta de a indeplini obiectivele de management ale sistemului de administrare a apelor”.
Neil C. Hawkins, Vicepresedinte Sustainability, The Dow Chemical Company.
“Guvernele, companiile si societatea au nevoie sa colaboreze in vederea inceperii administrarii acestor sisteme – apa, energie si agricultura – intr-o maniera mai strategica si integrata. Trebuie sa avem o perspectiva mai cuprinzatoare.” – Joppe Cramwinckel, Sustainable Development Lead at Royal Dutch Shell.
“Impreuna cu IBM, The Nature Conservancy dezvolta aplicatii care vor permite companiilor sa dobandeasca o mai buna intelegere asupra consecintelor sociale si de mediu ale consumului de apa. Stimuland activitatile de management al apei, companiile si autoritatile municipale vor fi capabile sa ia decizii mai bune atat in beneficiul comunitatilor locale dar si al naturii”. – Brian Richterb, Director of The Nature Conservancy’s Global Freshwater Team.
“Nu poti administra ceea ce nu poti masura. Avem nevoie de toate tipurile de baze de date, incluzandu-le pe cele furnizate in timp real, pentru ca exista un deficit de informatii credibile, disponibile si viabile care ne stagneaza activitatea.” – Doug Miell, Water Resource Management Expert, Miell Consulting.