IBM a anunţat astăzi că a dat startul aplicărilor la programul IBM Smarter Cities Challenge pentru anul 2012. Programul Smarter Cities Challenge este un program care va dura trei ani, va implica 100 de oraşe şi va costa 50 de milioane de dolari, prin care experţii şi consultanţii IBM de top oferă strategii de dezvoltare a zonelor urbane.
Acest program de succes oferă oraşelor selectate acces la echipe de angajaţi IBM de elită ce au experienţă în diverse probleme urbane, în domeniul financiar, al sustenabilităţii, siguranţei publice şi serviciilor acordate cetăţenilor. Specialiştii IBM vor petrece săptămâni analizând oportunităţi şi provocări unice cu care se confruntă municipalităţile, în contextul economic din prezent. După întâlniri cu oficialităţi, cetăţeni, companii, reprezentanţi ai mediului academic şi lideri ai comunităţilor, echipele IBM vor recomanda proiecte pentru a eficientiza şi introduce inovaţie în livrarea serviciilor către cetăţeni. Printre provocările abordate se număra problemele referitoare la locurile de muncă, domeniul medical, siguranţa publică, sistemele de transport, serviciile sociale, sistemele educaţionale, sistemele energetice şi sustenabilitate.
La fel ca şi în 2011, oraşele selectate vor trebui să demonstreze angajament pentru a folosi toate datele disponibile pentru a ajuta la identificarea problemelor şi soluţiilor locale.
IBM va oferi asistenţă specializată fiecărui oraş ales pentru a folosi City Forward (https://www.cityforward.org), un instrument online gratuit dezvoltat cu experţi în politici publice ce identifică tendinţe şi statistici într-un mod vizual, şi poate fi adaptat pentru studiul numeroaselor probleme cu care se confrunta oraşele. Privind aceste probleme într-o manieră ştiintifică, sistematică, reprezentanţii oraşelor pot obţine informaţii care pot ajuta la crearea soluţiilor pentru problemele municipalităţii.
Realizările IBM Smarter Cities Challenge în ultimul an
Problemele cu care s-au confruntat consultanţii IBM în ultimul an au fost din diverse domenii, de la transport şi siguranţa publică până la devoltare economică şi alocare de buget. Mai jos sunt prezentate cateva exemple ce prezintă impactul pe care l-au avut recomandările furnizate prin programul IBM Smarter Cities Challenge, în ultimul an:
Oraşele din ţinutul Mecklenburg, Carolina de Nord au fost de acord să creeze un proces de planificare a unui buget comun şi să colaboreze îndeaproape atunci când creează şi adopta bugetele. De asemenea, vor colabora pentru a identifica obiective de dezvoltare şi pentru a le implementa; pentru a partaja date şi pentru a evalua performanţele.
Edmonton, Alberta, ce se confrunta cu o rată mare a victimelor rezultate din accidente rutiere, a creat şi implementat un plan pentru a îmbunătăţi traficul, siguranţa pietonilor şi eficienţa sistemelor. Pentru a sprijini acest efort, Edmonton analizează şi implementează proiecte în funcţie de diverse informaţii; se asociază cu organizaţii pentru a identifica şi monitoriza tendinţe; şi măsoară rezultatele în mod riguros.
St. Louis, Missouri, ce se confrunta cu o rata ridicată a criminalităţii, a implementat schimbări operaţionale şi de leadership pentru a îmbunătăţi siguranţa publică. Măsurile includ colaborare formală şi riguroasă între judecătorii, departamente de poliţie, departamentele primăriei şi procurori. Obiectivul acestei colaborări este de a folosi datele pentru a efectua decizii de justiţie mai informate.
Liderii din Milwaukee, Wisconsin, companiile din sectorul privat şi organizaţiile de agricultură urbană vor stabili un Consiliu de Agricultură Urbană şi Aquaponics pentru a introduce industria aquaponics, o abordare ecologică asupra agriculturii ce reciclează apa de la fermele piscicole pentru a iriga culturile agricole fără a folosi solul. Participanţii vor să colaboreze mai eficient pentru a face alimentele mai sănătoase şi mai folositoare, mai disponibile şi mai convenabile – în acelaşi timp, creând oportunităţi şi locuri de muncă.
“Anul trecut, am fost onoraţi să primim sute de aplicări pentru programul Smarter Cities Challenge la nivel global. În 2012, ne aşteptăm ca cererea pentru granturi Smarter Cities Challenge să crească semnificativ”, a precizat Stanley S. Litow, vicepreşedinte IBM Corporate Citizenship & Corporate Affairs, şi presedinte IBM International Foundation.
Nevoia de a beneficia de tehnologii şi abordări noi pentru a rezolva provocări civice nu a fost niciodată mai mare. În 2008, conform Naţiunilor Unite, peste jumătate din populaţia globului a început să traiască în oraşe, pentru prima dată în istorie. Aceste centre sunt mai puternice din punct de vedere economic, mai influente din punct de vedere politic, şi mai avansate din punct de vedere tehnologic decât în orice moment al istoriei. Dar pe masură ce reprezintă un potenţial imens pentru realizarea visurilor şi aspiraţiilor multor oameni, oraşele se confruntă cu provocări bugetare şi operaţionale.
Pentru mai multe informaţii, sau pentru a aplica pentru un grant Smarter Cities Challenge, fiecare grant având o valoare aproximativă de 400.000 de dolari reprezentând experienţă şi tehnologie, accesaţi https://smartercitieschallenge.org/.
Termenul limită pentru depunerea aplicărilor pentru 2012 este 16 decembrie.
Programul Smarter Cities Challenge este sponsorizat de IBM Corporate Citizenship şi de IBM International Foundation. IBM este lider în programe de responsabilitate socială de 100 de ani.