În timp ce producătorii de dispozitive mobile se întrec în a le oferi clienților cele mai noi aplicații și caracteristici, iar tehnologiile wireless de tip M2M (machine-to-machine) sunt utilizate tot mai des, operatorii vor asista la creșterea tot mai rapidă a cererii pentru lățime de date și viteze puternice de transfer de date. Conform ediției din iunie a studiului Ericsson Mobility Report, traficul mobil de date va crește de zece ori până în 2019, iar numărul de dispozitive M2M conectate va crește de trei până la patru ori în același interval de la cele 200 de milioane disponibile la finalul lui 2013.
Ericsson și IBM vor realiza, împreună, cercetări asupra unor noi tehnici de dezvoltare a atenelor de tip phased-array. Scopul este să dezvolte sisteme prototip care să poată deservi mai mulți utilizatori mobili, să susțină servicii noi pe aceeași frecvență și viteze de transfer de date mai mari decât cele disponibile astăzi, viteze competitive în comparație cu cele oferite astăzi prin cablu sau Internet prin fir.
Designul de tip phased-array înseamnă că antenele sunt mai ușor de direcționat, pentru că sunt comandate electric,iar ele vor fi și mai flexibile și mai avantajoase din punct de vedere al greutății decât antenele mecanice existente. Aceste îmbunătățiri tehnologice vor pemite integrarea echivalentului a 100 de antene și stații radio pe un chip mai mic decât un card bancar, ușurând utilizarea lor în interiorul clădirilor și în zone foarte aglomerate, pentru componente de rețea de tip small cells de mare capacitate.
Inovații pentru 5G
Istoria ne arată că în fiecare decadă a fost lansat câte un standard mobil nou, începând de la ceea ce poate fi considerat 1G în anii 80, la 2G în anii 90, 3G în perioada 2000 și 4G, lansat în ultimii ani. Ericsson crede că adoptarea standardului 5G va începe din 2020 și de aceea este necesar să explorăm noi tehnologii care să fie pregătite să susțină valul de implementări care va urma.
Pentru a oferi infrastructura necesară inovațiilor mobile viitoare, Ericsson se concentrează pe modul în care industria va adopta standardul 5G la nivel global pentru a livra abilități și servicii care depășesc ofertele 4G existente. O cerință importantă pentru standardul 5G va fi abilitatea sa de a crește capacitatea oferită fiecărui utilizator în parte, precum și suportul pentru un număr mai mare de utilizatori mobili și dispozitive noi. Tehnologiile avansate de antene reprezintă unul dintre cele mai importante mijloace prin care aceste cerințe pot fi atinse.
Oficialii Ericsson consideră că 5G este o tehnologie mobilă absolut necesară în decadele care urmează și o vede atât ca o evoluție a 4G-ului, cât și ca o tehnologie wireless nouă. Tehnologia 5G va reprezenta o evoluție a experienței de utilizare, dar va permite și dezvoltarea unor noi aplicații M2M și device-to-device care vor avea impact asupra utilizatorilor și industriei per total. Aceste soluții ale viitorului vor pleca de la investițiile realizate de operatori în 4G LTE și vor valorifica benzile de frecvență mai mari și rețelele cu celule mai mici pentru a obține un plus de performanță.