Adevărul despre Ibuprofen! Ce boli poate provoca dacă e luat în exces

ibuprofen

SURSA FOTO: Dreamstime

Ibuprofenul este medicamentul pe care extrem de mulți români îl consumă. Acest medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), care se poate cumpăra fără prescripție medicală, este bun la orice: începând cu crampele menstruale și până la dureri de cap sau artrită.

Ibuprofenul funcționează prin inhibarea unei enzime care ajută la producerea unor compuși numiți prostaglandine. Prostaglandinele sunt asociate cu durerea și inflamația din organism.

Perioada de timp în care ibuprofenul acționează asupra inflamației depinde de mai mulți factori, cum ar fi doza, greutatea și vârsta, scrie HealthDigest.

Studiile au susținut constant (cel puțin până acum) că, în timp ce medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul și naproxenul, sunt sigure în doze mici pentru o perioadă scurtă de timp, nu același lucru se poate spune despre consumul lor zilnic pe perioade lungi de timp.

O creștere a nivelului de potasiu din corp poate provoca slăbiciune musculară

Este posibil să fi auzit deja de efectele secundare frecvente ale utilizării prelungite a ibuprofenului: sângerare gastrointestinală, probleme cardiovasculare și complicații la rinichi. În plus, administrarea frecventă a ibuprofenului a fost legată de o creștere a nivelului de potasiu din corp, care poate provoca, la rândul său, slăbiciune musculară.

Potasiul este un electrolit responsabil pentru contracțiile musculare și sănătatea musculară, conform WebMD. Atât nivelurile ridicate de potasiu, cât și cele scăzute, au un efect negativ asupra mușchilor.

„Veți mai lua ibuprofen în mod regulat dacă ați ști că ar putea „declanșa o spirală de inflamație care duce la boli autoimune”?, se întreabă Experience Life.

Conform sursei citate, oamenii care iau AINS pe o perioadă lungă de timp pot agrava starea care le provoacă durerea și inflamația. Artrita este un exemplu. În plus, un studiu din Jurnalul de Reumatologie a confirmat legătura dintre AINS și deteriorarea articulațiilor.

Ibuprofenul ar putea împiedica creșterea musculară

Un studiu din 2017 publicat în jurnalul Acta Physiologica, realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Stockholm, a constatat că ibuprofenul ar putea afecta creșterea masei musculare, conform Men’s Health.

Studiul a angajat 31 de participanți (bărbați și femei) cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și a cerut unui grup să consume zilnic 1.200 de miligrame dintr-un tip de AINS (ibuprofen) timp de opt săptămâni și unui alt grup să ia un alt tip de AINS (aspirina) în fiecare zi, pentru aceeași perioadă de timp.

În timp ce erau pe analgezice, participanții au făcut antrenamente pentru picioare de 2-3 ori pe săptămână. La sfârșitul perioadei de probă, câștigurile musculare au fost monitorizate cu un RMN. Tinerii care au fost în grupul cu aspirină au avut câștiguri musculare de două ori mai mari, în comparație cu cei din tabăra ibuprofenului.

Rezultatele studiului indică faptul că proprietățile ibuprofenului de suprimare a inflamației pot împiedica creșterea musculară.

Complicații cardiace și hipertensiune arterială

Utilizarea antiinflamatoarelor poate fi benefică, deoarece limitează producția unor substanțe inflamatorii sau care provoacă durere. Studii anterioare au arătat, de asemenea, că utilizarea pe termen lung și excesivă a ibuprofenului poate duce la complicații cardiace și la hipertensiune arterială.

Cele mai frecvente efecte secundare includ arsuri la stomac, greaţă, vărsături, dureri de stomac, constipație și diaree.