Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât ca dosarul de corupție în care afaceristul Cătălin Hideg este acuzat de Parchetul European de fraudă cu fonduri europene să fie mutat la Curtea de Apel din Cluj, care e condusă de Dana Gârbovan.
ÎCCJ hotărăște mutarea dosarului de corupție al lui Cătălin Hideg la Curtea de Apel Cluj
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât ca dosarul de corupție în care afaceristul Cătălin Hideg este acuzat de Parchetul European de fraudă cu fonduri europene să fie mutat la Curtea de Apel din Cluj, care e condusă de Dana Gârbovan.
Cătălin Hideg, care este proprietarul companiei Sanimed International, l-a acuzat pe Florian Coldea, fostul șef adjunct al SRI, că i-ar fi cerut 600.000 de euro (plus TVA) împreună cu Dumitru Dumbravă (tot un fost oficial SRI) pentru a-i ”aranja” dosarul său de corupție. Coldea și Dumbravă au negat aceste acuzații.
Într-un alt caz, Hideg a fost condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare pentru folosirea de documente false și spălare de bani. Dosarul, în care s-a constatat o fraudă de trei milioane de euro din fonduri europene, este primul investigat în România de Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi.
În același dosar, compania Sanimed International a fost amendată cu 500.000 de lei și a primit sancțiunea închiderii unui punct de lucru pentru trei luni. De asemenea, Tribunalul a decis ca Cătălin Hideg și compania Sanimed International Impex SRL să plătească Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.
Acesta este primul dosar investigat în România de EPPO
Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi. Dosarul a ajuns în instanță în octombrie 2022. Conform EPPO, frauda comisă de Cătălin Hideg și firma lui se referă la obținerea de fonduri europene pentru un centru de cercetare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice, numit RECUMED. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană și avea ca scop crearea acestui centru de cercetare. Însă, pentru a câștiga licitația, Hideg a depus documente false și informații incorecte legate de contractul pentru echipamente medicale și lucrările de construcție necesare pentru proiect.
Între anii 2018 și 2020, Hideg a obținut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro. Nu a acționat singur, ci a colaborat cu Raluca Ortensia Aelenei, care reprezenta o companie din Spania ce urma să furnizeze echipamentele și să efectueze lucrările de construcție pentru centrul de recuperare, potrivit EPPO.
Anchetatorii suspectează că două persoane au făcut declarații false pentru a demonstra că nu aveau conflicte de interese și că au respectat legea în procesul de achiziție. De fapt, procedura de atribuire a contractului a fost fraudată prin depunerea unor oferte false și a unor documente false, care arătau că o firmă din Spania îndeplinea condițiile necesare.
De asemenea, după ce au obținut fonduri europene, banii au fost transferați între firme din România, Spania, Cipru și Portugalia, iar o mare parte din ei a ajuns înapoi în conturile firmei din România, prin facturi false. În realitate, valoarea echipamentelor cumpărate era mult mai mică decât suma declarată, iar prețurile au fost umflate prin tranzacții între diferite firme din mai multe țări.
Raluca Ortensia Aelenei și-a recunoscut vinovăția
Raluca Ortensia Aelenei și-a recunoscut vinovăția și a primit o condamnare cu suspendare. Cătălin Hideg, un om de afaceri cunoscut din perioada pandemiei pentru un contract controversat privind achiziția unor măști la prețuri mari, a fost anchetat de DNA. După ce au început anchetele, Hideg s-a mutat în Abu Dhabi.
Firma Romwine & Cofee SRL din Giurgiu a câștigat în martie 2020 licitația organizată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru furnizarea de echipamente de protecție. Aceasta este distribuitor al grupului Sanimed International Impex, așa cum a confirmat Cătălin Hideg într-o emisiune la B1TV.
Prețurile la care firma a câștigat licitația erau de 21,9 lei pentru o mască FFP2 și 31,9 lei pentru o mască FFP3. Însă, conform unei investigații a celor de la Recorder, aceste prețuri erau mult mai mari decât cele plătite de unele spitale care au cumpărat direct pe cont propriu.
Compania Sanimed International Impex S.R.L. a încheiat până atunci 16.290 de contracte cu statul român, în valoare totală de 85 milioane de lei. Acestea au inclus achiziții de echipamente sanitare ieftine, dar și contracte mari, cum ar fi cele de 18 milioane de lei pentru reactivi și materiale de laborator pentru Institutul Oncologic Alexandru Trestioreanu și 16 milioane de lei pentru reactivi pentru Institutul „Marius Nasta”.
Despre Cătălin Hideg
Cătălin Hideg, patronul firmei, a fost doctorand la Academia Națională de Informații a SRI și a făcut afaceri internaționale, inclusiv cu nepotul lui Fidel Castro. În 2011, firma sa a încheiat un parteneriat cu Jose Antonio Fraga Castro pentru a distribui un medicament naturist împotriva cancerului în România.
În 2012, Hideg a candidat pentru un loc de deputat din partea partidului lui Dan Diaconescu, dar nu a reușit să intre în Parlament. De asemenea, în 2018, a fost dezvăluit că firma sa vindea spitale din România roboți pentru eliminarea infecțiilor nosocomiale la un preț mult mai mare decât cel de achiziție, de 150.000 de euro bucata, față de 65.000 de euro cât costa în realitate.