ÎCCJ a dispus începerea judecăţii în dosarul de corupţie care vizează 90 de inculpaţi

Simultan, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a pus în aplicare o decizie din februarie 2021. Astfel, a trimis dosarul la DNA pentru eliminarea din conţinutul său a redării interceptărilor.

Amintim că procurorii DNA au trimis în judecată, în iulie 2018, 90 de inculpaţi, persoane fizice şi firme de îngrijiri medicale, între care se află membri din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi funcţionari din aceste instituţii, în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale.

Ce informații sunt menționată în minută?

„În temeiul art. 346 alin. (4) din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării instan?ei cu Rechizitoriul nr. 64/P/2017 din 10 iulie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, a administrării probelor (cu excepţia celor excluse prin încheierea nr. 163 din data de 25 februarie 2021) şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii.

În temeiul art. 102 alin. (2) – (4) din Codul de procedură penală şi a Deciziei nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curţii Constituţionale, dispune ca excluderea fizică, prin eliminarea referirilor la mijloacele de probă nule şi eliminarea redării conţinutului acestora din cuprinsul actelor procesuale, inclusiv din Rechizitoriul nr. 64/P/2017 din data de 10 iulie 2018 să se realizeze de către procuror, prin intervenţie directă asupra actelor procesuale şi nu prin întocmirea unor acte noi.

Trimite dosarul de urmărire penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei pentru aducerea la îndeplinire a măsurii dispuse prin încheierea nr. 163 din data de 25 februarie 2021 privind îndepărtarea mijloacelor de probă. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 10 iunie 2021”, este scris în minută.

Desfăşurarea de activităţi ilicite

Dosarul respectiv are legătură cu desfăşurarea de activităţi ilicite prin care sume de bani în valoare de peste 20 milioane lei, respectiv 4,5 milioane euro, din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive.

În acest context, au fost trimişi în judecată, printre alţii, sub control judiciar, următoarele persoane:

  • Marian Burcea – fost preşedinte al CNAS, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, folosirea influenţei şi abuz în serviciu;
  • Alin Sergiu Costache – fost şef al Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din CNAS;
  • Lucian Vasile Bara – preşedintele CASM Bucureşti până la 13 iulie 2017;
  • Ovidiu Munteanu – fost manager al Direcţiei Relaţii Contractuale şi preşedinte al CASMB;
  • Ion Răzvan Geambaşu – fost director executiv al CASMB şi manager al Direcţiei Medic şef a CASMB;
  • Ion Ovidiu Mihăescu – fost manager al Direcţiei Control a CASMB;
  • Gabriela Rodica Mocanu – şef al Serviciului programe de sănătate şi îngrijiri la domiciliu din CASMB.

Sursa foto: Dreamstime