ÎCCJ, decizie cu privire la salariile poliţiştilor locali. Cum trebuie acestea calculate

Decizie în justiţie, la ÎCCJ, cu privire la salariile din România. Mai exact, este vorba despre o hotărâre luată de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Totul are legătură cu salariile celor din Poliția Locală. Aşadar, luni, 19 februarie, ÎCCJ a decis că drepturile salariale ale poliţiştilor locali nu trebuie să aibă acelaşi cuantum cu cele ale angajaţilor din aparatul de specialitate al primarului.

Sesizarea a plecat de la Curtea de Apel Galaţi. Judecătorii de acolo au constatat că există păreri divergente în practica judiciară. Totul a fost acum lămurit de ÎCCJ.

Decizia Înaltei Curţi este obligatorie. Asta este prevăzut în art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 34 din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 11 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabilirea drepturilor salariale ale personalului poliţiei locale nu trebuie să se facă în acelaşi cuantum cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului”, este decizia transmisă luni, 19 februarie, de către Înalta Curte.

Opinii diferite ale instanţelor din România. Curtea de Apel Galaţi a sesizat Înalta Curte, pentru unificarea practicilor

lege
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizie privind salariile din Poliţia Locală / SURSA FOTO: Dreamstime

Curtea de Apel Galaţi a sesizat ÎCCJ în acest sens pe 13 decembrie 2023. Magistraţii gălăţeni au cerut unificarea practicilor la nivelul tuturor instanţelor judecătoreşti.

Anterior, unele instanţe respinseseră ca nefondate cererile angajaţilor Poliţiei Locale. Aceştia deschiseseră acţiuni în instanţă pentru egalizarea drepturilor salariale.

„S-a considerat că egalizarea drepturilor salariale între personalul Poliţiei Locale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului nu este justificată deoarece art. 34 din Legea nr.155/2010 se referă doar la modalitatea în care se stabilesc drepturile salariale ale personalului poliţiei locale, iar nu şi la faptul că salariile personalului Poliţiei locale ar fi în acelaşi cuantum cu salariile personalului din aparatul de specialitate al primarului.

Principiile şi criteriile prevăzute de ar.6 şi art.8 din Legea nr. 153/2017 nu sunt încălcate, întrucât munca prestată de un poliţist local este una specifică acestei funcţii şi este diferită de cea prestată de ceilalţi funcţionari din aparatul de specialitate al primarului”, este una dintre opinii.

Pe de altă parte, există şi o opinie contrar opusă în rândul altor instanţe de judecată. Aceasta făcea referire la art. 34 din Legea 155/2010. Acesta ar prevede că drepturile salariale ale personalului Poliţiei Locale se stabilesc potrivit prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de specialitate al primarului.

Tocmai de aceea, în urma unor decizii complet diferite pe acest subiect venite de la mai multe instanţe din România, în ultimii ani, cei de la Curtea de Apel Galaţi au cerut o poziţie finală din partea ÎCCJ.