ÎCCJ face de rușine DNA în cazul lui Tăriceanu: Nu poate dispune o altă soluție, decât aceea de achitare

DNA

SURSA FOTO: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

ÎCCJ consideră că DNA nu poate veni cu o altă soluție, decât cu achitarea în ceea ce îl privește pe fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit instituției, nu se poate dovedi concret că acesta ar fi luat mită în dosarul Microsoft.

ÎCCJ face de rușine DNA

Recent, judecătorul Dan Enescu de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat o hotărâre semnificativă în dosarul Microsoft, în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost acuzat de luare de mită, scrie luju.ro.

Împreună cu colegii săi, judecătoarele Lia Savonea și Adriana Ispas, Enescu a semnat o soluție care a demontat fundamentul acuzării aduse de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

SURSA FOTO: pixabay.com

Contextul cazului

În 2021, DNA l-a trimis în judecată pe Tăriceanu, susținând că, în 2008, acesta ar fi primit 800.000 de dolari de la compania Fujitsu Siemens, prin intermediul lui Petru Berteanu, pentru a sprijini adoptarea unor decizii guvernamentale favorabile companiei.

Această acuzare a fost considerată de ICCJ ca fiind insuficient dovedită, instanța stabilind că nu există probe care să ateste solicitarea efectivă a banilor din partea lui Tăriceanu.

Argumentele instanței

Hotărârea pronunțată pe 10 octombrie 2024, prin Sentința nr. 476, a arătat că „nu rezultă că inculpatul ar fi solicitat, prin intermediul lui Petru Berteanu, o sumă de bani” și că acțiunile acestuia în calitate de prim-ministru au fost conforme cu atribuțiile sale legale.

Judecătorii au subliniat că nu a existat o depășire a competențelor legale și că nu a existat o relație contractuală directă între Tăriceanu și consultanții electorali străini.

De asemenea, ICCJ a constatat că acuzațiile DNA nu s-au putut susține în fața instanței. Probele prezentate au arătat că atât Tăriceanu, cât și Partidul Național Liberal au beneficiat de consultanță în campania electorală din 2008, fără ca acest lucru să fie considerat o infracțiune.

În concluzie, ICCJ a decis că „nefiind dovedite acțiunile specifice elementului material al infracțiunii de luare de mită, nu poate dispune o altă soluție, decât aceea de achitare„. Astfel, instanța a ridicat sechestrul asupra bunurilor lui Călin Popescu Tăriceanu, confirmând că nu există fapte care să justifice acuzațiile formulate de DNA.

Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat

Măsura de sechestru asigurător impusă asupra proprietăților sale a fost anulată de instanță.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să achite inculpatul Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu pentru infracțiunea de luare de mită, în conformitate cu articolele relevante din Codul de procedură penală și Codul penal. De asemenea, instanța a pronunțat aceeași soluție și în cazul lui Petru Berteanu, care a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, invocând aceleași dispoziții legale.