ÎCCJ respinge recursul formulat de Clotilde Armand în cazul ANI

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins miercuri recursul formulat de Clotilde Armand împotriva deciziei Curții de Apel București din luna martie, în procesul împotriva Agenției Naționale de Integritate (ANI).

„Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate”, se arată în minuta ÎCCJ.

Decizia este definitivă și pune capăt acestui litigiu, menținând hotărârea anterioară privind starea de incompatibilitate a primarului Sectorului 1.

În minuta instanței, se arată că recursul Clotildei Armand împotriva sentinței nr. 389 din 11 martie 2024 a fost respins ca nefondat. De asemenea, cererea de sesizare a Curții Constituționale, formulată de aceasta în cadrul aceluiași recurs, a fost respinsă. Decizia a fost pronunțată pe 11 decembrie 2024 și este definitivă, soluția fiind comunicată părților prin intermediul grefei instanței.

Pe 11 martie 2024, Curtea de Apel București a respins cererea Clotildei Armand de anulare a raportului ANI, care constata starea de incompatibilitate a primarului. În noiembrie 2022, ANI a concluzionat că Armand s-a aflat în conflict de interese după ce și-a semnat propriile dispoziții de numire în funcția de manager al unui proiect finanțat din fonduri europene. În acest caz, ANI a susținut că dispozițiile semnate de Armand au dus la majorarea indemnizației sale lunare cu până la 30%, generând un folos material de 18.720 de lei.

Clotilde Armand, vizată și de o anchetă penală

În paralel cu cazul de incompatibilitate, Clotilde Armand este vizată și de o anchetă penală. Pe 29 august 2023, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că Armand este urmărită penal pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Aceste acuzații sunt legate de același proiect european.

Clotilde Armand a respins acuzațiile formulate de ANI, catalogând cazul drept „penibil” și deschis pe baza unei plângeri a fostului primar Dan Tudorache. Ea a afirmat că prejudiciul invocat este „inventat” și a criticat implicarea politică în acest proces, susținând că lideri politici din PSD și alte partide au influențat ancheta.

„Un caz penibil, deschis la plângerea lui Dan Tudorache, cu acuzații ridicole, în care au inventat un prejudiciu de 3.000 euro. Un dosar în care Marcel Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze, ca să nu mai zic că actualul premier atacă independența Justiției la fiecare apariție publică, iar Alina Gorghiu a ajuns unealta PSD în demolarea Justiției. Abia așteptam ca întregul dosar să ajungă în instanță să demontez toată aceasta făcătură”, a declarat Armand într-o postare publică.