Cel mai folosit indicator bursier este PER. La acesta se uită în mod obligatoriu orice investitor. Utilizarea indicelui necesită însă o atenţie sporită.
Evoluţia companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pare să fi intrat în normalitate, în condiţiile în care emitenţii au încetat să mai meargă toţi în aceeaşi direcţie, indiferent de rezultatele financiare. Adică investitorii sunt interesaţi să cumpere acţiuni, cu condiţia unor perspective de creştere.
Exemplul cel mai apropiat este Azomureş, producătorul de îngrăşăminte agricole. Preţul acţiunii aproape s-a dublat în luna mai, după publicarea profitului net aferent primului trimestru, câştigul de aproape 55 milioane lei reprezentând circa 90% din profitul net bugetat pentru 2008. Investitorii au apreciat nu numai obţinerea unui profit foarte mare, în condiţiile în care în primul trimestru al anului trecut compania înregistra pierderi, dar şi perspectivele de repetare a performanţei în partea a doua a anului. În calcul a fost luat şi faptul că preţul îngrăşămintelor importate a crescut ca urmare a deciziei Chinei, unul dintre cei mai mari producători mondiali, de a pune taxe pe exportul produselor de profil.
Din analiza fundamentală a Azomureş reiese, în prezent, un nivel al raportului dintre preţ şi profit (PER – Price/Earnings Ratio) de 1,74, indicând o companie mult subevaluată. Şi se poate spune că importanţa acestui indicator se vede cel mai bine în acest caz. Indicatorul PER sau P/E arată perioada de timp în care investitorul îşi poate recupera investiţia prin dividendele rezultate din profit.
Acţiuni sub şi supraevaluate
Situaţia este teoretică deoarece emitenţii, de regulă, recompensează investitorii cu doar o parte din profitul obţinut, profit diminuat şi de impozitele datorate statului. Mai mult, în cazul companiilor în dezvoltare, câştigul poate fi capitalizat integral, oferind doar acţiuni gratuite deţinătorilor. „Indicele este foarte important, deoarece aduce la un numitor comun o acţiune care costă 0,5 lei cu una de zece lei, iar investitorii, indiferent de experienţa pe care o au pe piaţa de capital, trebuie să înţeleagă că acţiunea care costă puţin nu este neapărat mai ieftină“, spune Răzvan Paşol, director general Intercapital Invest.
Conform teoriei, o valoare a PER mai mică de 10 indică o companie subevaluată, între 10 şi 15 o societate corect evaluată, iar o valoare peste 15 arată supraevaluare. Teoria trebuie însă corelată cu gradul de dezvoltare a societăţii şi a sectorului economic în care activează. O companie în dezvoltare, care are nevoie de multe investiţii, obţine de obicei un profit redus, rezultând o valoare mare a indicatorului. Dar aceasta nu înseamnă că respectiva acţiune nu are perspective de creştere.
Atenţie la profit
La polul opus se află societăţile cu PER mic, care indică subevaluare, dar şi-au obţinut profitul din alte surse decât cea de bază. Vânzarea unui teren aflat în proprietate dar neexploatat poate majora substanţial câştigul dintr-un an, dar performanţa nu va putea fi repetată din moment ce activul nu mai există. În acest caz, important este profitul operaţional, care va da o valoare mai corectă a afacerii pe termen mediu sau lung. De asemenea, de mare ajutor este şi compararea indicatorului companiei cu cel al sectorului în care activează, adică PER-ul mediu al tuturor societăţilor cu acelaşi obiect de activitate.
Valoarea medie a PER a societăţilor listate la BVB a ajuns la 18, la mijlocul lunii mai, după ce marea majoritate a emitenţilor au trecut prin corecţii serioase de la începutul anului, conform raportului de piaţă al Intercapital Invest. Iar PER-ul mediu calculat conform veniturilor şi câştigurilor bugetate de companii este 15,98, arătând o evaluare relativ corectă. Nu trebuie uitat însă că BVB, la fel ca şi economia românească, este în dezvoltare, cu perspective bune de creştere.
Capital – Editia nr. 21, data 28 mai 2008