De la începutul acestui an, Bulgaria a devenit noul paradis fiscal al Europei. Analiştii susţin că România nu trebuie să cadă în spirala reducerilor de impozit pe profit şi că nivelul investiţiilor străine nu va fi afectat în acest an de măsura luată de bulgari. Luna trecută, în timp ce autorităţile din România erau ocupate cu organizarea petrecerilor de Revelion, bulgarii plănuiau o mare „lovitură“. Parlamentarii din ţara vecină au votat reducerea impoz
De la începutul acestui an, Bulgaria a devenit noul paradis fiscal al Europei. Analiştii susţin că România nu trebuie să cadă în spirala reducerilor de impozit pe profit şi că nivelul investiţiilor străine nu va fi afectat în acest an de măsura luată de bulgari.
Luna trecută, în timp ce autorităţile din România erau ocupate cu organizarea petrecerilor de Revelion, bulgarii plănuiau o mare „lovitură“. Parlamentarii din ţara vecină au votat reducerea impozitului pe profit de la 15% la 10%, începând chiar cu data aderării. Legea transformă Bulgaria într-un aşa numit „paradis fiscal“ al Uniunii Europene. Impozitul este cel mai mic din UE, fiind la acelaşi nivel cu cel din Cipru. Această modificare a fiscalităţii încearcă să stimuleze investiţiile pentru a impulsiona şi mai mult creşterea economică din Bulgaria, care a ajuns pe primele trei trimestre ale anului trecut la 6,3%.
„Reducerea impozitului ar trebui să constituie un punct de atracţie pentru investitori şi mai mult ca sigur aceştia vor fi foarte bucuroşi să investească în Bulgaria în aceste condiţii“, consideră Tsvetan Florov, avocat la firma Mărgărit, Florov şi Asociaţii. Florov adaugă că prin micşorarea impozitului se urmăreşte şi îmbunătăţirea colectării taxelor la bugetul de stat, aşa cum s-a întâmplat şi în România, începând cu ianuarie 2005, când impozitul a fost micşorat la 16%.
Se preconizează că acţiunea bulgarilor va atrage multe firme din ţări ca Germania şi Italia, unde impozitul pe profit este de aproape patru ori mai mare. Oamenii de afaceri din ţările dezvoltate au toate motivele să-şi extindă sau mute activităţile în estul Europei.
În această conjunctură, va mai rămâne România o ţintă atractivă pentru investiţiile firmelor occidentale, în condiţiile în care impozitul pe profit este cu şase puncte procentuale mai mare decât cel de pe malul drept al Dunării? Oficialii din ţara noastră cred că nu există pericolul ca investitorii străini să aleagă Bulgaria în defavoarea României. Reprezentanţii Agenţiei Române pentru Investiţii Străine susţin că „politica fiscală competitivă a reprezentat pentru România un punct forte de atragere a investitorilor străini. Chiar dacă Bulgaria a redus la 10% taxa pe profit, asta nu reprezintă un pericol semnificativ pentru ţara noastră“.
Şi reprezentanţii oamenilor de afaceri cred că investitorii străini vor continua să vină în România chiar dacă fiscalitatea este mai ridicată, întrucât aceştia sunt interesaţi de dimensiunea mare a pieţei autohtone şi de ritmul ridicat de creştere economică. „România atrage investitorii datorită pieţei mari pe care o are. Cred că o diferenţă de şase procente în impozitarea profitului nu va produce deturnări semnificative ale investiţiilor străine către Bulgaria“, afirmă Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
Ipoteza este confirmată şi de particularităţile investiţiilor străine din Europa de Est. Astfel, cele mai mari sume au fost aduse până în prezent, atât în România, cât şi în Bulgaria, pentru a acapara resurse sau consumatori şi nu pentru a folosi forţa de muncă ieftină. Domeniile care au prezentat un interes mare pentru investiţii au fost serviciile financiare, telecomunicaţiile, piaţa imobiliară şi petrolul. Este foarte probabil că strategia bulgarilor să convingă în special investitorii interesaţi să producă mai ieftin, în special firmele ce preferă să lucreze în sistem lohn.
Guvernanţii români trebuie „să ridice mănuşa“ aruncată de bulgari? Răspunsul este afirmativ, dar nu prin reducerea impozitului, ci prin alte măsuri. „Nu cred că este un lucru înţelept să se intre într-o competiţie de reducere a impozitului pe profit, pentru că statul nu va avea de câştigat. Întotdeauna se va găsi o ţară care îşi reduce impozitul şi mai mult“, este de părere Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicată.
O reacţie de răspuns ar fi micşorarea cuantumului contribuţiilor sociale. „Dacă România vrea să fie mai competitivă, trebuie să reducă fiscalitatea pe muncă foarte mult, pentru că nivelul la noi este de 47,5%, iar media europeană este de 34,5%“, conchide Liviu Voinea.
Duelul româno-bulgar
În 2002 şi 2003, Bulgaria a reuşit să atragă un volum al investiţiilor străine comparabil cu cel din ţara noastră, în condiţiile în care are o populaţie de aproape trei ori mai mică. În ultimii trei ani, rezultatele reformelor economice din ţara noastră au atras investiţii din ce în ce mai mari. În ultimii 16 ani, România a atras investiţii străine în valoare de 26 miliarde euro, în timp ce Bulgaria a atras doar 16 miliarde euro.
Paradisul s-a mutat în Bulgaria
Nivelul impozitului pe profit de 10% conferă Bulgariei şi Ciprului statutul de paradis fiscal al Uniunii Europene. Cele mai mari impozite din comunitate se înregistrează în statele dezvoltate. Comparativ cu statele din centrul Europei, cel din România este cel mai mic.
47,5%
este nivelul fiscalităţii pe muncă în România. În Bulgaria contribuţiile sociale reprezintă numai 36,4% din salariul brut, iar în UE media este de 34,5%