In plina criza alimentara, Japonia dispune de o cantitate mult prea mare de orez, cu care guvernul nipon nu stie ce sa faca. Conform normelor comerciale internationale, Japonia este obligata  sa importe orez din Statele Unite, Tailanda si Vietnam.

Potrivit ministerului agriculturii nipon, Japonia a produs in 2007 aproape 9 milioane de tone de orez din care doar o mica parte a fost exportata, iar importurile din urma acordurilor OMC s-au adaugat acestei cantitati oricum impresionante.

Autoritatile japoneze au declarat ca orezul importat nu este folosit pentru consum, intrucat orezul tailandez este inadaptat bucatariei japoneze. In ceea ce priveste orezul american, acesta nu este folosit pentru a proteja fermierii japonezi.

"Lumea se confrunta cu lipsa acuta de orez, iar el exista in  surplus in Japonia", a declarat Nobuhiro Suzuki, profesor la Univeristatea din Tokyo. "Guvernul nu stie cum sa gestioneze orezul importat, in special cel tailandez.", a concluzionat acesta.

Astfel, Japonia si-a exprimat intentia de a exporta 200.000 de tone de orez in tarile din Africa. De asemenea Statele Unite intentioneaza sa permita Japoniei sa revanda orezul american in tari africane.

In virtutea regulilor OMC, o tara nu are voie sa revanda un produs cumparat de la alta tara daca nu primeste acodul acesteia.

Pretul orezului a explodat in ultimele luni, ajungand de la 375 de dolari pe tona in decembrie anul trecut, la 1.100 de dolari tona, in aprilie. Insa pretul orezului in Japonia este independent de piata internationala.

Data: 23 mai 2008

Sursa: 20 minutes