Targul imobiliar CEPIF (Central Europe Property & Investment Fair) se desfasoara la Varsovia si este cel mai mare si mai cunoscut targ imobiliar cu focus principal pe dinamica pietei central si est europene. Agenda sa a inclus si CEPIF Zilele Investitiilor Rezidentiale, un targ de 3 zile pentru firme si organizatii active or interesate in principal de piata imobiliara rezidentiala atat in Polonia dar si in restul zonei CEE.

Consultantii Colliers, prezenti la eveniment, afirma ca piata din Polonia cuprinde 6 orase mari in care activitate imobiliara este intensa. La nivel national, nevoia actuala de apartamente este de circa 1,5 milioane, dintre care in jur de 100.000 – 200.000 sunt necesare in capitala.

Cresterea cererii a dus si la o crestere a preturilor in medie cu 50%, inregistrata intre 2005 si 2006, urcand de la 1.200 euro/mp la 1.900 euro/mp. In prezent, nivelul preturilor se situeaza la o medie de 2090 euro/mp. Ca tendinta generala si comparativ cu Romania, in Polonia se contruieste cu preponderenta pe orizontala, punandu-se accentul pe spatii verzi si fara alte facilitati aditionale.

Sursa: Capital 13 Iunie 2007