Piaţa de acţiuni de la Bucureşti a mai încheiat o săptămână de consolidare, cu evoluţii mixte pe principalii emitenţi şi cu un interes crescut pentru acţiunile societăţilor de investiţii financiare, în special în prima parte a perioadei analizate.
Cu două şedinţe foarte bune înregistrate marţi şi miercuri, când indicele BET FI a câştigat 2,4%, respectiv 3,4%, acţiunile societăţilor de investiţii financiare au adus cel mai bun randament dintre titlurile lichide tranzacţionate la bursa de valori. După şase şedinţe consecutive de creştere, pe parcursul cărora indicele BET FI a trecut destul de uşor atât de nivelul de la 61.000, cât şi de cel de la 62.700 puncte, finalul de săptămână a adus corecţii uşoare ale acestuia.
Dintre cele cinci SIF-uri s-a remarcat SIF Transilvania, care a reuşit să stabilească noi maxime istorice, la nivelul de 3,66 lei în şedinţele de miercuri şi joi, cursul curent de tranzacţionare de 3,65 lei fiind în creştere săptămânală cu aproape 9%. Faţă de sfârşitul anului trecut, acţiunile SIF3 sunt singurele care au adus câştig investitorilor, de 22,5%. Diferenţa faţă de următorul clasat este destul de importantă, locul secund fiind ocupat de acţiunile SIF Muntenia care au pierdut 1% în aceeaşi perioadă. Evoluţia se datorează propunerii de a acorda acţiuni gratuite în loc de a plăti dividende ca în cazul celor patru societăţi din această categorie. În data de 27 aprilie, se va desfăşura AGA în care se va analiza propunerea de repartizare a profitului, iar respingerea propunerii de a acorda acţiuni noi va conduce cu siguranţă la o reaşezare a cursului la valorile obişnuite, raportat la cursurile celorlalte SIF-uri.
Dintre cei patru indici sectoriali calculaţi la Viena şi care monitorizează evoluţia principalilor emitenţi listaţi în centrul, estul şi sud-estul Europei, doar cel farmaceutic a închis săptămâna în scădere (-1,3%). Pe piaţa de la Bucureşti, reprezentanţele acestui sector au înregistrat evoluţii favorabile, respectiv creştere de 1,7% pentru Sicomed şi 1,4% pentru Antibiotice.
Evoluţie mixtă s-a înregistrat şi pentru sectorul bancar. Acţiunile Banca Transilvania au câştigat 1,9 procente, în timp ce BRD Groupe Société Générale şi Banca Carpatica au scăzut cu 0,9%, respectiv 0,8%.
În sectorul petrolier am remarcat scăderea de peste 3,5% pentru acţiunile Petrom, fiind încheiată a patra săptămână consecutivă de coborâre. Evoluţia se poate datora estimărilor în scădere pentru cifra de afaceri şi pentru profitul din acest an, comparativ cu valorile obţinute anul trecut. Chiar şi în aceste conditii, acţionarul majoritar al Petrom, OMV, a înregistrat o creştere a cursului de tranzacţionare în aceeaşi perioadă de peste 4%. A doua companie din acest sector de la BVB, Rompetrol Rafinare, a închis săptămâna la 0,102 lei/acţiune, acelaşi curs ca în săptămâna precedentă. Spre comparaţie, indicele sectorial de la Viena, CECE Oil, a câştigat, până la ora închiderii şedinţei de la Bucureşti de vineri, 3,4%.
Şi pentru perioada imediat următoare este de aşteptat să avem aceeaşi evoluţie de consolidare cu aşteptări pozitive atât timp cât indicele BET rămâne peste 8.500 puncte, iar BET FI, peste 60 – 61.000 puncte.