O pensie rezonabilă, dar sigură sau una care să-ţi permită o vacanţă anuală în Hawai? Balanţa ar înclina logic pentru cel de-al doilea răspuns, dar pentru asta trebuie să fii dispus să rişti atunci când alegi fondul în care îţi vei investi economiile. Pentru cei care vor să-şi asigure o pensie cât de cât decentă apar primele veşti bune. Cele patru societăţi de administrare a fondurilor private de pensii, avizate până în prezent, încep să-şi facă publice ofe
O pensie rezonabilă, dar sigură sau una care să-ţi permită o vacanţă anuală în Hawai? Balanţa ar înclina logic pentru cel de-al doilea răspuns, dar pentru asta trebuie să fii dispus să rişti atunci când alegi fondul în care îţi vei investi economiile.
Pentru cei care vor să-şi asigure o pensie cât de cât decentă apar primele veşti bune. Cele patru societăţi de administrare a fondurilor private de pensii, avizate până în prezent, încep să-şi facă publice ofertele pe termen lung, iar într-o săptămână chiar vor fi oferite spre vânzare angajatorilor şi persoanelor fizice. Asigurările de viaţă de tip unit linked sunt principalul model pe care asigurătorii l-au urmat în crearea fondurilor de pensii facultative. De aceea, pensiile private se vor mula pe profilul de risc al celui care vrea să-şi asigure o bătrâneţe liniştită. Studiile de piaţă realizate de trei din cei patru jucători arată că românii sunt mai degrabă înclinaţi să-şi plaseze inevstiţiile în fonduri cu risc minim, adică acele forme de plasament în care banii sunt plasaţi într-o proporţie majoritară (de regulă 75% din suma totală) în depozite bancare, bonduri etc. Doar o mică parte din banii plasaţi în astfel de fonduri vor fi jucaţi pe piaţa de capital.
Singura societate care face opinie separată de la această regulă nou apărută în peisajul financiar este Allianz Ţiriac, societate care a descoperit că „românii au un apetit ridicat de risc, că vor mulţi bani şi, dacă se poate, repede“, după cum spune Crinu Andănuţ, directorul Allianz Ţiriac Pensii Private. Tocmai de aceea, Allianz a luat decizia ca din gama de trei fonduri (risc minim, moderat şi ridicat) să iasă pe piaţă cu Moderato şi Vivace, fonduri prin care îşi propune să ofere o conservare a investiţiei plus o participare la un eventual profit (Moderato) sau să ofere un randament ridicat (Vivace). Strategia de vânzări a Allianz Ţiriac mai are un punct în care face opinie separată faţă de restul pieţei: plasamentele în acţiuni. Pentru o bună dispersie a riscului şi obţinerea unor randamente peste medie, Allianz Ţiriac va ieşi cu plasamentele şi în fonduri de investiţii internaţionale, chiar dacă aceste plasamente vor fi menţinute în zona conservatoare a activităţii fondurilor de tip off shore. Mai exact, se vor feri de speculaţiile pe evoluţia preţului aurului sau a indicatorilor pieţei imobiliare din diverse colţuri ale lumii, considerate mult prea riscante. Celelalte companii oferă fie un singur produs calat pe profilul investitorului atras doar de riscuri minime (Pensia Mea de la Aviva sau produsul BCR Asigurări), fie două variante: risc minim şi moderat (ING Asigurări).
Tot de problema riscului pe care trebuie să şi-l asume fiecare participant în sistemul pensiilor private facultative se leagă şi nivelul garanţiilor investiţiilor oferite de administratorii fondurilor. După cum declară Bram Boon, director general ING Asigurări de Viaţă, „garanţia este impusă prin lege. Prin aceasta, fondurile garantează că ratele de rentabilitate nu vor fi mai mici decât rata minimă de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative din piaţă“ Potrivit legii, rata minimă de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative de pe piaţă va fi egală cu minimul dintre: 50% din rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor obţinută în ultimele 24 de luni sau rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor obţinută în ultimele 24 de luni minus 4%. Majoritatea jucătorilor din piaţă oferă acest tip de garanţie. Există şi posibilitatea ca unele societăţi să ofere în viitor garanţii suplimentare pentru investiţiile în fondurile pe care le deţin. ING, de exemplu, spune că pentru fondul ING Optim va avea şi o garanţie a contribuţiilor nete (banii plasaţi), nu doar garanţia relativă la piaţă (cea stabilită prin lege). De asemenea, piaţa aşteaptă apariţia unor noi administratori. Oricum, principalii jucători din piaţă sunt optimişti pe termen lung. „Deductibilitatea de 200 euro va fi un argument de vânzare foarte bun, iar un scenariu optimist aduce pilonului 3 un număr de 250 de mii de participanţi în primul an“, declară Florin Vizinteanu, preşedinte BCR Asigurări Viaţă. De asemenea, piaţa previzionează că, până în 2015, în sistemul privat de pensii activele vor depăşi şase miliarde de euro.