Piaţa bursieră este dominată în continuare de teamă, care conduce la evoluţii imprevizibile pe termen scurt. Informaţiile pozitive nu sunt luate în considerare, în timp ce informaţiile negative sunt exagerate de către piaţă în această perioadă.
Indicii bursei de la Bucureşti au pierdut în această săptămână aproximativ 5% şi cumulează, de la finele anului trecut, scăderi de peste 20%.
Dintre componentele indicelui principal, doar sectorul farmaceutic a înregistrat creştere; acţiunile Biofarm au câştigat 2%, iar Antibiotice, 1,6% în ultima săptămână. La polul opus avem acţiunile Petrom, care au pierdut peste 10%. Printre principalele ştiri ale săptămânii, am avut admiterea la cota bursei a acţiunilor Erste Bank, aceasta fiind prima listare în Categoria Internaţională Acţiuni, şi reducerea perspectivei ratingului României de la stabil la negativ din partea agentiei Fitch.
În aceeaşi categorie, agenţia a inclus şi Bulgaria, Letonia şi Estonia. Dacă după apariţia ştirii moneda naţională a înregistrat o depreciere uşoară, anulată în final, în schimb, piaţa de acţiuni a fost foarte afectată, indicele BET fiind în scădere joi cu 4%, iar BET FI, cu 4,4%. Pe aceeaşi informaţie, piaţa din Bulgaria era, la finele şedinţei, în creştere cu 3%, cea din Estonia pierdea 0,4%, iar cea din Letonia înregistra o scădere de 0,4%.
Săptămâna recent încheiată a adus şi primele rezultate financiare preliminare aferente anului 2007 pentru societăţile listate la bursă.
Banca Transilvania a raportat un profit brut de 403,7 milioane lei, din care 173,5 milioane provin din vânzarea companiei BT Asigurări. Dacă eliminăm influenţa generată de vânzarea societăţii de asigurări, profitul brut estimat pentru anul trecut în valoare de 230 milioane lei, este în creştere cu 74% faţă de cel din 2006 şi este superior cu peste 43% celui prevăzut în buget. După publicarea rezultatelor, cursul a crescut în primele minute de tranzacţionare ale şedinţei, dar ulterior evoluţia a fost descendentă, ultima tranzacţie fiind efectuată joi la 0,715 lei, în scădere, surprinzătoare, de aproape 5%. Faţă de începutul anului, acţiunile TLV au pierdut peste 20%, ca urmare a scăderilor înregistrate în plan extern în acest sector de activitate, corecţia înregistrată de banca de la Bucureşti fiind chiar peste cea a indicelui sectorial pentru zona CEE, care a pierdut 19%.
A doua societate care a raportat datele preliminare este Oltchim. Combinatul estimează, pentru 2007, o pierdere de 78,5 milioane lei faţă de un profit net, în 2006, de 8,7 milioane lei. Dacă din exploatare profitul a fost de 19 milioane, la acelaşi nivel cu cel din anul precedent, activitatea financiară a adus o pierdere de 97,7 milioane faţă de o pierdere de 10,6 milioane în 2006. Capitalul propriu devine negativ pentru prima dată de la finele anului 2004. După publicarea datelor financiare, cursul de tranzacţionare a pierdut aproape 3% în şedinţa următoare.
Observăm din cele două exemple anterioare cum preţurile de tranzacţionare în această perioadă nu sunt corelate cu situaţiile financiare prezentate.