Şase noi jucători au intrat, săptămâna trecută, în sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II). Omniasig, Interamerican, Prima AIG, BT Aegon Fond de Pensii şi Generali Fond de Pensii au primit autorizaţii de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru a administra pensii obligatorii. În cadrul procesului de autorizare a societăţilor ca administratori au fost validate astfel si primele scheme de pensii obligatorii ale fiecărui fond în par
Şase noi jucători au intrat, săptămâna trecută, în sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II).
Omniasig, Interamerican, Prima AIG, BT Aegon Fond de Pensii şi Generali Fond de Pensii au primit autorizaţii de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pentru a administra pensii obligatorii. În cadrul procesului de autorizare a societăţilor ca administratori au fost validate astfel si primele scheme de pensii obligatorii ale fiecărui fond în parte. Săptămâna trecută, Consiliul CSSPP a mai aprobat avizarea Raiffeisen Bank ca depozitar, ca şi Deloitte şi PricewaterhouseCoopers, în vederea desfăşurării activităţii de audit pentru fondurile de pensii.
Astfel, numărul administratorilor care au primit de la CSSPP undă verde pentru intrarea pe piaţă a ajuns la nouă, cei autorizaţi săptămâna trecută adăugându-se listei iniţiale formate din Allianz-Ţiriac Pensii Private, ING Pensii şi Aviva Pensii.
Pe lista de aşteptare pentru această licenţă se mai află încă şapte societăţi: AG2R (Franţa), Bancpost, BCR, BRD, Marfin-Egnatia, Romexterra-Delta şi OTP. AG2R a fost deja autorizată să se constituie ca societate de pensii în sistemul Pilonului II, însă pentru a intra pe piaţă va trebui să aibă autorizată şi schema de pensii a fondului.
Potrivit legislaţiei, pentru administrarea de pensii obligatorii, trebuie înfiinţată o companie separată, care să aibă doar acest obiect de activitate, dar şi un capital social de minimum patru milioane de euro.
Începând cu 17 septembrie, salariaţii cu vârsta sub 35 de ani au la dispoziţie patru luni pentru a alege un administrator de pensii. Pentru angajaţii cu vârste între 35 şi 45 de ani, aderarea la un astfel de fond este opţională. Cei cu vârsta sub 35 de ani care nu îşi vor alege un administrator vor fi redistribuiţi automat către fondurile existente pe piaţă. Colectarea primelor contribuţii în sistem se va face în primăvara anului viitor.