În plin scandal al taxei auto, ministrul Vosganian a anunţat, zilele trecute, că liberalii au adoptat o rezoluţie prin care „se angajează să accelereze şi să definitiveze programul de debirocratizare şi defiscalizare (?) în cursul anului 2008“. Printre măsurile enumerate (cu acelaşi limbaj lemnos) figurează reducerea numărului de avize şi autorizaţii pentru înfiinţarea unei firme, respectiv simplificarea procedurii de înregistrare a unor activităţi economice.
Dacă anunţul n-ar fi fost făcut într-un an electoral, poate că ar fi avut şanse să fie interpretat ca o iniţiativă reparatorie venită din partea unui guvern care a demonstrat că este capabil să susţină taxe aberante şi în mandatul căruia România a fost surclasată la capitolul „uşurinţa de a desfăşura o afacere“, conform raportului Doing Business 2008 al Băncii Mondiale, de ţări precum Bulgaria, Armenia, ba chiar şi de Tonga sau Namibia.
După cum arată raportul, lansarea unei afaceri în România îţi dă astăzi mai multe dureri de cap decât în urmă cu un an. Şi asta, pentru că s-a mărit atât numărul procedurilor pentru înfiinţarea firmei, cât şi timpul de aşteptare, iar pentru toate avizele şi autorizaţiile de funcţionare necesare eşti obligat să treci pe la vreo 17 instituţii. Apoi, trebuie să plăteşti 96 de taxe şi impozite, faţă de numai 17 în Bulgaria ori 12 în Cehia. Să mai punem şi eterna corupţie şi birocraţie, aproape zilnic generatoare de dovezi care fertilizează ideea că nu munca cinstită stă la originea prosperităţii individuale, ci încălcarea legii, pilele şi relaţiile, toate asezonate cu nesimţire şi tupeu, după cum constată şi un recent studiu sociologic realizat pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale. Un sondaj din care trebuie reţinute mai ales răspunsurile la întrebarea „Ce aveţi de gând să faceţi în următorii cinci ani pentru a vă îmbunătăţi nivelul de trai?“. Doar 6,2% din cei chestionaţi au indicat că ar încerca să înceapă o afacere, în timp ce 22,6% au replicat sec: „Nimic!“ Iată un subiect greu de meditaţie pentru viitorul guvern.